Bukvar pomaže, a ne šteti

U saopštenju piše da Bukvar nema namjeru da izaziva podjele, već da “izjednači sve ljude u Crnoj Gori koji se izjašnjavaju da govore crnogorskim jezikom” i samo da “pomogne svima koji to žele”
136 pregleda 17 komentar(a)
Bukvar
Bukvar
Ažurirano: 23.12.2016. 20:15h

Iako je naišao na izuzetnu prihvaćenost djece, roditelja i najšire javnosti, iznenađeni smo da nekome poslije dvije godine od izdavanja smeta Bukvar, saopštio je izdavač “Naša škola pet plus”.

U saopštenju piše da Bukvar nema namjeru da izaziva podjele, već da “izjednači sve ljude u Crnoj Gori koji se izjašnjavaju da govore crnogorskim jezikom” i samo da “pomogne svima koji to žele” .

Sporni bukvar, koji se može kupiti u crnogorskim knjižarama, izazvao je prošle sedmice oštru reakciju roditelja. Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je da će odgovarati prosvjetni radnici koji su omogućili da taj Bukvar dođe do učenika. Prethodno je iz Ministarstva saopšteno da sporni bukvar nema odobrenje Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Iz “Naša škola pet plus” su kazali da je crnogorski jezik Ustavom određen kao službeni jezik i da je Vlada u 2009. godini usvojila Pravopis i rječnik crnogorskog jezika.

“Gotovo svakodnevno, a posebno na sajmovima knjiga, obraćali su nam se brojni roditelji sa zahtjevom da im omogućimo da obraduju svoje najdraže mališane Bukvarom u kojem su obrađena slova crnogorskog jezika (32). Istovremeno su isticali da postoje brojni bukvari za ostale jezike koji su u službenoj upotrebi (srpskog, albanskog ...)”.

Naglasili su da Bukvar afirmiše crnogorski jezik kao službeni, ali i pruža uvid u dio crnogorske književnosti za djecu i dio usmenog književnog blaga: “Bukvar se ne kritikuje sa stanovišta da li je usklađen sa Pravopisom crnogorskog jezika, već paušalno. Posebno se kritikuje što su zastupljena i obrađena dva nova slova”, piše u saopštenju.

Bonus video: