Plan Vlade: Država ukida i dječiji dodatak

Ukidanje dječjeg dodatka definisano je Vladinim sanacionim planom i izmjenama Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti koji je juče stigao u skupštinsku proceduru
106 pregleda 74 komentar(a)
djeca
djeca
Ažurirano: 22.12.2016. 18:38h

Država je odlučila da ukine dječji dodatak u 2017. godini i tako uštedi 1,65 miliona eura.

Pravo na dječji dodatak ima 4.300 djece - osnovaca i srednjoškolaca, čiji roditelji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i ne primaju nikakava socijalna davanja.

Ukidanje dječjeg dodatka definisano je Vladinim sanacionim planom i izmjenama Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti koji je juče stigao u skupštinsku proceduru.

Izmjenama Zakona predviđeno je da će država dječji dodatak isplaćivati od januara 2018.

Dječji dodatak iznosi 31,8 eura.

Skupština je krajem septembra ove godine usvojila izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kako bi se osnovcima i srednjoškolcima čiji su roditelji nezaposleni i nemaju nikakva socijalna davanja omogućilo da primaju dječji dodatak.

Izmjene zakona kako bi se primao dječji dodatak incirao je Demos, nakon što je inicijatuvu za to socijalno davanje potpisalo 6.000 građana sa sjevera.

“Na osnovu predviđenog iznosa koji bi potencijalni korisnici primali (31,8 eura) za 4.300 korisnika u 2017. godini bilo bi potrebno dodatno planirati 1,65 miliona eura. Predloženom mjerom koja podrazumijeva odlaganje primjene ove odredbe do 1. januara 2018. godine za navedeni iznos biće ostvarene uštede u odnosu na potrošnju koja bi bila bez primjene mjera konsolidacije”, navedeno je u sanacionom planu.

Bonus video: