Ne zna se odakle dolazi dio drva

“Na terenu smo našli određene količine drvne mase koje nemaju svoju oznaku o porijeklu”, kazao je Adem Fetić
17 komentar(a)
drva za grijanje, Foto: Luka Zeković
drva za grijanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2016. 18:36h

Predstavnici međuresorske operativne radne grupe formirane sa ciljem da sprovede aktivnosti na ispitivanju legalnosti prometa drvnih sortimenata, tokom kontrole na području kolašinske područne jedinice, primijetili su određene nedosljednosti.

To je “Vijestima” kazao direktor Direktorata za šumarstvo u ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Adem Fetić.

“Obavili smo preglede dokumentacije i doznake planiranih količina u privatnim šumama, kao i u državnim, ali sa posebnim osvrtom na privatne. U pratećoj dokumentaciji, takozanim uvjerenjima o porijeklu drvnih sortimenta, postoje indicije da ima određenih nedosljednosti. Na terenu smo našli određene količine drvne mase koje nemaju svoju oznaku o porijeklu”, kazao je on.

Fetić je rekao da očekuje da će “doći i do vinovnika nekih nelagalnih postupaka koji mogu biti u vezi sa uzrocima određenih nelagalnih prometa”.

Prema njegovim riječima, tržišna inspekcija je uzela u rad neke predmete.

“Ako u jednom izvještaju imamo indicije da ima više količine drveta nekog vlasnika nego što mu je odobreno u redovnoj proceduru, to znači da je otišla određena količina u izvoz mimo određenih procedura. Sve neutvrđene nepravilnosti biće procesuirane. Ostaćemo u Kolašinu da dovedemo proceduru do kraja, ali su predmet našeg posmatranja sve područne jedinice u Crnoj Gori. Postoje indicije da ima nekih pokušaja odliva i iz državnih šum, a pod paravanom privatnog vlasništva“, rekao je direktor Direktorata za šumarstvo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, konstatovano je da je sa područja opštine Kolašin u toku 2016. godine izvezeno blizu 24.000 m3 tehničkog i ogrijevnog drveta, kao i da se podaci nadležnih institucija razlikuju.

Aktivnosti na terenu radne grupe, sastavljene od predstavnika ministarstva, inspekcijskih, carinskih i poreskih organa, kao i policije započele su prošle sedmice akcijom na Božaju, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako je planirano, dalje aktivnosti kontrole realizovaće se po dubini lanca prometa, sve do eksploatacije u šumi, a sa ciljem da se pronađu i eliminišu mogućnosti zloupotrebe i nelegalnog prometa.

Bonus video: