Hrapović: Crna Gora ne treba da smanjuje budžet za zdravstvo

"Hrapović je istakao da je za realizaciju svih planiranih aktivnosti neophodna pomoć Svjetske banke, koja je i do sada bila pravi partner i svojim angažmanom značajno doprinijela razvoju zdravstvenog sistema", kaže se u saopštenju.
53 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Tatjana Proskurjakova, Foto: Ministarstvo zdravlja
Kenan Hrapović, Tatjana Proskurjakova, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 21.12.2016. 16:19h

Crna Gora opredjeljuje adekvatan budžet za sektor zdravstva i ne treba ga smanjivati, nego kvalitetnije raspodijeliti raspoloživa sredstva, ocijenili su predstavnici Svjetske banke u razgovoru sa ministrom zdravlja, Kenanom Hrapovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Hrapović je danas razgovarao sa delegacijom Svjetske banke, koju je predvodila šefica Kancelarije za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Tatjana Proskurjakova.

Hrapović je naveo da su u toku reforme zdravstvenog sistema i da su pravci budućeg djelovanja, kroz programske aktivnosti Ministarstva, unaprjeđenje zdravstvene zaštite na svim nivoima, s akcentom na preventivne programe, zatim reforma u oblasti farmaceutske politike i edukacija zdravstvenih radnika, kako ljekara tako i srednjeg medicinskog kadra.

"On je istakao da je za realizaciju svih planiranih aktivnosti neophodna pomoć Svjetske banke, koja je i do sada bila pravi partner i svojim angažmanom značajno doprinijela razvoju zdravstvenog sistema", kaže se u saopštenju.

Proskurjakova je kazala da je Svjetska banka zainteresovana za ulaganje u sektor zdravstva, kako finansijski, tako i u pružanju ekspertske pomoći.

"Ona je ocijenila da Crna Gora opredjeljuje adekvatan budžet za sektor zdravstva i da ga ne treba smanjivati, već je potrebno raspoloživa sredstva kvalitetnije raspodijeliti, u čemu mogu očekivati pomoć stručnjaka iz Svjetske banke", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su učesnici sastanka izrazili očekivanja da će se saradnja sa Svjetskom bankom nastaviti i unaprjeđivati, kroz zajedničko učešće u realizaciji programskih aktivnosti Ministarstva zdravlja.

Bonus video: