Nikšić dobio solarne klupe

Prvi koji su u Nikšiću ispobali rad solarne klupe, prema riječima Lazarević, bili su školarci kojima su objasnili kako da instaliraju aplikaciju Strawberry koja omogućava da predlažu nove lokacije za koje smatraju da bi bile značajne za postavljanje ovog uređaja
97 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2016. 14:05h

U Nikšiću je ispred Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis postavljena solarna “Strawberry“ klupa, dizajnirana i proizvedena kako bi se promovisalo smanjenje zagađenja prirode, korišćenja zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije, prema riječima Ratka Batakovića, direktora Tehnopolisa, “pametna solarna klupa” pruža građanimauslugu besplatnog punjenjamobilnih uređaja, ali i prikuplja informacije o zagadjenosti i vlaznosti vazduha i temperaturi.

Slađana Lazarević, koordinatorka za prostorno planiranje i energetsku efikasnu arhitekturu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kazala je da pametna solarna klupa nije prevelika inovativnost u svijetu, ali, da kod nas znači da počinjemo da razmišljamo na pametniji način, da koristimo potencijale koje imamo, kao što je sunce.

Prvi koji su u Nikšiću ispobali rad solarne klupe, prema riječima Lazarević, bili su školarci kojima su objasnili kako da instaliraju aplikaciju Strawberry koja omogućava da predlažu nove lokacije za koje smatraju da bi bile značajne za postavljanje ovog uređaja.

“Bitno je da se klupa koristi, da njena namjena bude u skladu sa tim da bude na mjestima prometnim za pješake. Sa druge strane, te tačke na kojima postavljamo klupe treba da budu mjesta ukrštanja pješačkih i saobraćajnih koridora, kao što je slučaj ispred Tehnopolisa", kazala je Lazarević.

Pametna klupa je novo tehnološko rješenje kompanije “Strawberry energy” za potrebe gradova budućnosti.

Radi se o projektu razvoja niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori, koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, dok su sredstva obezbijeđena iz Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Galerija

Bonus video: