Samo dođite u kontrolu DPS, ali nijesmo kod kuće

Iako je Đukanović pozvao zainteresovanu javnost da od službi DPS traže odgovore na pitanja o finansiranju, MANS-u nikada nijesu odgovorili na takve zahtjeve za slobodan pristup informacijama
16645 pregleda 33 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Iako je predsjednik Milo Đukanović nedavno pozvao zainteresovanu javnost da u njegovoj partiji, ali i u Agenciji za sprečavanju korupcije (ASK), provjere finansiranje DPS-a, u realnosti je to “poslovna tajna” za ASK, dok vladajuća stranka ne odgovara na pitanja o predizbornim donacijama.

To pokazuju dokumenti Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). Ta NVO je, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, u maju 2018. od Agencije zatražila dokumentaciju o finansiranju kampanje za predsjedničke izbore koji su održani 15. aprila 2018. za predsjedničkog kandidata Đukanovića. Takođe su tražili izvode sa svih bankovnih računa koji se odnose na tu kampanju, ali je sve ove podatke Agencija proglasila tajnom.

Đukanović je, međutim, tokom nedavne konferencije za medije, odgovarajući na novinarska pitanja o donacijama koje nijesu nigdje ubilježene, kazao da DPS “poštuje Zakon o finansiranju političkih partija, iako su ograničenja tog propisa prestroga”.

Tvrdio je da su mnogi biznismeni tokom godina i kampanja donirali novac DPS, koji je “završavao u računovodstvu DPS, sve je pažljivo evidentirano, a državnim organima dostavljani onakvi izvještaji kakve su oni tražili”.

Poručio je i da ne zna da li su organi tražili da se “upisuju ovakve ili onakve donacije, jer to nije dio moje pažnje”.

“Ja sam neko ko je zadužen da kreira i vodi partijsku politiku kao šef partije. Postoje drugi u partiji koji se bave tim pitanjima i vjerujem da ćete tamo dobiti odgovore na vaše interesovanje, u skladu sa drugim zakonima, koji definišu obavezu svake partije da informišu javnost o pitanjima kakvo je pitanje finansiranja”, kazao je tada Đukanović.

On je to saopštio nakon što je predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević, objavio snimak na kom se vidi kako predaje kovertu nekadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Migu Stijepoviću, i objasnio da je to bila jedna od donacija DPS-u.

Navodno, Stijepoviću je tada, po dogovoru sa Đukanovićem, dao 97.500 eura kako bi ih aktuelni Đukanovićev generalni sekretar podijelio aktivistima te partije iz Zete.

Iako Đukanović tvrdi da je sve rađeno u skladu sa zakonima, praksa pokazuje drugačije. Agencija za sprečavanje korupcije, na čijem je čelu Sreten Radonjić, nije dostavila MANS-u tražene podatke, “jer je to poslovna tajna DPS”.

Navode još i da su upravo u toj Agenciji nadležni da provjeravaju finansijsku dokumentaciju koju stranke dostavljaju nakon završenih izbora:“U skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija je dužna da izvrši kontrolu izvještaja o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju, dostavljene prateće dokumentacije i izvoda iz banke predsjedničkih kandidata, kao i nadzor nad poštovanjem propisa”.

Iz Agencije su odbijanje zahtjeva MANS-a još obrazložili mogućnošću da dokumentacija, prije završetka kontrole, “dođe u posjed trećim licima koja ne posjeduju dovoljnu stručnost za obradu predmetne dokumentacije, što može prouzrokovati štetnu posljedicu u vidu prejudiciranja ishoda kontrole predmetne dokumentacije, kršenja odredbi Ustava o pretpostavci nevinosti i Zakona o zaštiti ličnih podataka u odnosu na subjekte kontrole”.

Dok je Agencija imala obrazloženje da ne dostavi tražene podatke, Đukanovićevi “ljudi koji se bave tim pitanjima u partiji”, od 2016. do juna 2018. nijesu odgovorili ni na jedan od preko 180 zahtjeva MANS-a, kojima su traženi podaci o finansiranju parlamentarnih, lokalnih i predsjedničkih izbora tokom te dvije godine.

Koordinator Parlamentarnog programa MANS-a Danilo Kalezić kazao je “Vijestima” da je “ovakvo postupanje Agencije samo još jedan u nizu dokaza da ova institucija ne štiti javni već interes vladajuće partije i njenog lidera”.

183 zahtjeva za slobodan pristup informacijama je MANS u prethodne skoro tri godine uputio DPS u vezi sa finansiranjem kampanja tokom više izbornih procesa. Nikad nijesu dobili odgovor

“Besmislenom pravnom gimnastikom, ASK poslovnom tajnom proglašava trošenje novca koji građani odvajaju za finansiranje partija, onemogućavajući javnosti da ima uvid u finansiranje kampanje Đukanovića. Na taj način ASK pokušava da prikrije potencijalne zloupotrebe u finansiranju vladajuće partije i kampanje za predsjednika Crne Gore. Dakle, ASK u kontinuitetu nastavlja da bude zarobljena institucija koja radi pod direktnim političkim pritiskom”, kazao je on.

Ko nije kriv nema šta da krije

Kalezić kaže da, između ostalog, DPS odbija da javnosti da na uvid izvode sa računa za posljednji mjesec kampanje, period u kome se desila afera “Koverat”.

“Podsjećamo javnost da je MANS upravo na osnovu izvoda sa računa prepoznao sporne donacije iz podgoričkog naselja Konik. Sve ovo budi dodatne sumnje u način na koji DPS finansira svoje kampanje, ali i demonstrira neodgovornost prema građanima i biračima koji sve to plaćaju.

Na kraju, postavlja se pitanje zašto bi neko ko je čist imao potrebu da na ovaj način krije podatke, koje su u svim demokratskim zemljama javno i lako dostupne”, poručuje Kalezić.

Radonjić juče odgovarao Oravu i ambasadorima članica EU

Šef Delegacije Evropske unije (EU) Aivo Orav i ambasadori članica EU sastali su se juče sa direktorom Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sretenom Radonjićem, a ni iz ASK ni Delegacije nisu željeli da saopšte da li je sastanak bio u vezi afere “Koverta”.

Orav je juče na svom Tviter nalogu objavio fotografije sa sastanka uz komentar da su razmijenili mišljenja sa Radonjićem. “Agencija za sprečavanje korupcije ima veoma važnu ulogu u procesu EU integracije Crne Gore”, naveo je Orav.

Ipak, iz Delegacije i ASK nisu željeli da otkriju da li se na sastanku govorilo o aferi “Koverta”. Oni juče do zaključivanja broja nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je sastanak održan povodom afere “Koverta”, ukoliko jeste, o čemu je ASK informisala predstavnike Delegacije i šta je, tim povodom, poručila ta međunarodna zajednica. Iz ASK su “Vijestima” kratko, nezvanično, saopštili “da su zadovoljni sastankom”. Iz Evropske komisije su, nakon izbijanja afere “Koverta” pozvali crnogorske vlasti da brzo i efikasno istraže navode vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića o donacijama DPS uoči izbora i da eventualno kršenje zakona istraže i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i ASK.

Bonus video: