POHVALILI POSTUPAK MINISTRA

Savjet za građansku kontrolu rada policije: Odluka Nuhodžića je reformska

"Identifikacija službenika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Posebne jedinice policije (PJP) predstavlja postupak koji je od izuzetne važnosti za dalji razvoj policijske organizacije i povjerenja javnosti u istu"
743 pregleda 0 komentar(a)
SAJ, Specijalna antiteroristička policija, Foto: Mup.gov.me
SAJ, Specijalna antiteroristička policija, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 05.12.2018. 10:55h

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravio je odluku Ministarstva unutrašnjih poslova kojom je konačno omogućena identifikacija svih policijskih službenika.

"Odluka predstavlja odgovoran odnos ministra Mevludina Nuhodžića prema zaključcima i preporukama Savjeta Evrope, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i građanske kontrole policije. Preporuke međunarodnih i domaćih tijela vlastima Crne Gore u kontinuitetu se podnose desetak godina, a naročito su aktelizovane nakon protesta u oktobru 2015. kada je, u značajnom broju predmeta koji su uznemirili javnost, izostala identifikacija i procesuiranje odgovornih policijskih službenika koji su bahato, neprofesionalno i protivzakonito postupali prema građanima. Zato Savjet za građansku kontrolu rada policije ističe i pohvaljuje konkretni postupak ministra Nuhodžića jer je na rješavanje ovog pitanja javnost prilično čekala", navodi se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Pripadnici Specijalne antiterorističke i Posebne jedinice policije na prslucima i šljemovima nose trake sa za oznakama kombinacije slova i/ili brojeva koje služe za identifikaciju, pa se navodno više ne može dogoditi da ostane sakriveno ime službenika koji se eventualno u akciji ogriješi o zakon.

Savjet je od ranije tražio usvajanju jasnih propisa i instrukcija kako bi svi policijski službenici, kroz kombinaciju slova i brojeva, bili označeni na vidljiv način koji će omogućiti nesmetanu i neupitnu, trenutnu ili kasniju, identifikaciju.

"Identifikacija službenika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Posebne jedinice policije (PJP) predstavlja postupak koji je od izuzetne važnosti za dalji razvoj policijske organizacije i povjerenja javnosti u istu. Jasna i neupitna identifikacija svih policijskih službenika, u svim profesionalnim i operativnim situacijama, direktno unaprijeđuje bezbjednost građana i poštovanje ljudskih prava, potvrđuje vladavinu prava i funcionisanje institucija i doprinosi prevazilaženju policijske kulture koja je ograničavala demokratski nadzor i tužilačke istrage i generisala negativna raspoloženja javnosti prema policiji", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas