Kalezić: Tražimo podršku onih do kojih nam je najviše stalo

Iz Uprave policije saopšteno da je Povorka ponosa “Montenegro Prajd 2016” protekla bez incidenata
186 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2016. 18:28h

Povorka ponosa LGBTIQ osoba „Montenegro Prajd“, četvrta po redu, završena je u Podgorici. Parada ponosa prošla je bez incidenata i po planu organizatora.

Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra zahvalio se učesnicima - predstavnicima vlasti, institucija i političkih partija, Centru bezbjednosti Podgorica Uprave policije i medijima.

"...Mi ovim Prajdom tražimo podršku onih do kojih nam je najviše stalo, od očeva, majki, braće, sestara, rodbine...", kazao je, između ostalog, Kalezić.

Iz Uprave policije saopšteno da je Povorka ponosa “Montenegro Prajd 2016” protekla bez incidenata.

"Policijske aktivnosti doprinijele su da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora. Službenici CB Podgorica i drugih organizacionih jedinica Uprave policije MUP-a su naime sprovodili preventivne planske aktivnosti koje su obezbijedile stvaranje uslova za bezbjedno odvijanje ovog javnog okupljanja. Shodno procjenama i analizama povorki koje su održane u proteklom periodu, ove godine je na obezbjeđenju Povorke ponosa bio angažovan manji broj policijskih službenika nego prethodnih godina. Angažovan je međutim bio optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom", saopšteno je iz Uprave policije.

Prema procjenama policije na Povorci je bilo oko 200 učesnika.

Dešavanja sa Parade ponosa u Podgorici možete ispratiti u nastavku:

13:18 Zvanični dio Montenegro Prajda je završen, okupljeni se uz muziku zabavljaju na bulevaru Svetog Petra.

13:09 Povorka je prošla Njegoševom, pored Višeg suda, i opet došla na mjesto okupljanja - bulevar Svetog Petra Cetinjski.

13:05 Povorka prolazi Vučedolskom ulicom.

13:03 Povorka ide bulevarom Stanka Dragojevića. Mirno je i sve protiče po planu organizatora.

13:00 Povorka je krenula

12:58 Direktorka LGBT Foruma Progres Bojana Jokić zahvalila se ministrima i predstavnicima grada kao i svim prisutnim roditeljima i porodicama koje su došle da pruže podršku djeci.

12:55 Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka kazao je da je saradnja svih institucija neophodna.

"Ja bih iskoristio priliku da pozdravim vladu čija su dva predstavnika ovdje s obzirom na to da se niko nije sjetio da ih pozdravi. Podrška je svakome od nas potrebna, najbitnija je porodice, iz koje potičemo. Društvo je razvijeno koliko je i svijest ljudi. Imamo dobar strateški okvir i politika ove oblasti ide planiranom dinamikom", kazao je Zenka.

12:50 "Mi ovim Prajdom tražimo podršku onih do kojih nam je najviše stalo, od očeva, majki, braće, sestara, rodbine...Podrška izostaje kada saznaju da smo gejevi, lezbejke, transrodne osobe... Samo ukoliko saopštimo našim porodicama da smo to što jesmo, možemo imati pravi odnos. Isti smo kao i ostale osobe samo što volimo osobe istog pola ili smo drugačijeg rodnog identiteta", kazao je u obraćanju okupljenima Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro.

"Pozdravio bih sve porodice koje su danas na Prajdu - majke LGBT osoba koje su danas sa nama, to je veliki korak i jako puno znači nama", dodao je Kalezić, "Hvala što ste dio naše porodice. Srecan Šrajd i ja bih se zahvalio još Ambasadi kraljevine Holandije u beogradu i ambasadi Britanije i svim predstavnicama diplomatskog kora."

12:43 Detalj sa Prajda:

12:33 Na Paradi je i dr Đordje Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada (SD) i Nada Drobnjak (DPS). Podršku borcima za LGBT prava dao je svojim prisustvom i britanski ambasador u Crnoj Gori Ian Viting.

12:30 Trenutno je okupljeno oko 50 učesnika Parade ponosa. Pristigli su Zlatko Vujović iz CEMI-ja i Ivana Vujović iz Juventasa.

12:29 Na Paradu ponosa stigla je i Azra Jasavić, predsjednica Pozitivne Crne Gore.

12:24 Ministar kulture Janko Ljumović i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka stigli su na Paradu ponosa.

12:15 Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Ujehara prisustvuje crnogorskom Prajdu. Na skupu su i predstvanici britanske ambasade.

11:50 Jake policijske snage mogu se primijetiti u Podgorici. Postavljene su i orgade u užem centru grada. Učesnici Prajda se okupljaju.

Ušečće na povorci su u ime crnogorske Vlade najavili ministri za ljudska i manjinska prava i kulture, Mehmed Zenka i Janko Ljumović. Povorci će, kako je najavljeno, prisustvovati predstavnici većine političkih partije i civilnog sektora.

Program povorke, osim šetnje, uključuje Matine za djecu, Food i Art market, izložbu fotografija i žurku za učesnike Povorke i prijatelje LGBTIQ zajednice.

Više ulica i bulevara biće zatvoreni

Djelovi više podgoričkih bulevara i ulica biće danas zatvoreni od devet do 15 sati zbog održavanja Povorke ponosa. Iz Uprave policije saopšteno je da će od devet do 15 sati biti zatvoren Bulevar Svetog Petra Cetinjskog od ukrštanja sa Ulicom Marka Miljanova do Ulice Ivana Milutinovića, bulevar Stanka Dragojevića, Ulica Slobode. Biće zatvorene i Vučedolska ulica do ukrštanja sa Ulicom Slobode, Njegoševa do ukrštanja sa Bulevarom Svetog Petra Cetijnskog i Ulica Kralja Nikole od hotela Nikić do hotela Hillton. Policija, kako su kazali, ukoliko to bude bilo potrebno, može u tim periodu zatvoriti i druge ulice u centru Podgorice.

Galerija

Bonus video: