Slovenci će raditi studiju za tivatska Solila

Izrada studije podrazumijeva sakupljanje i analizu podataka, terensko kartiranje kanala i procjenu stanja
97 pregleda 3 komentar(a)
Tivatska solila, Foto: Jasna Gajević
Tivatska solila, Foto: Jasna Gajević
Ažurirano: 16.12.2016. 19:40h

Slovenci će izraditi Studiju za regulisanje vodotoka i kanala u specijalnom rezervatu prirode Tivatska solila.

“Morsko dobro” je na javnom pozivu za izbor najpovoljnijeg ponuđača angažovalo slovenačku firmu “IS PROJEKT" doo iz Ljubljane koja će, u saradnji sa "Soline pridelava soli" d.o.o iz Portoroža, uraditi Studiju.

Solila su područje nekadašnjih slanih močvara i bazena za proizvodnju soli u južnom dijelu Tivatskog zaliva, a koji su pod zakonskom zaštitom zbog velikih prirodnih, ekoloških i kulturno-istorijskih vrijednosti.

Solila su i međunarodno prepoznata kao jedno od važnih područja za ptice i njihovu migraciju.

“Morsko dobro”, Opština Tivat, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, brojne druge NVO i strani donatori, već godinama rade na zaštiti i unapređenju Solila, te njihovoj turističkoj valorizaciji.

Obnavljanje prirodnog protoka vode kroz nekadašnje kanale korišćenje za napajanje bazena za proizvodnju soli, dodatno će unaprijediti ovaj ambijent, pa se stoga i krenulo u izradu Studije.

“Cilj ove Studije je da se izvrši analiza postojećeg stanja hidrološkog režima i predlože mjere i smjernice zaštite rezervata i kontrole hidrološkog režima radi održavanja optimalnog stanja za opstanak i razvoj biljnih i životinjskih vrsta. Ova Studija će ujedno ponuditi idejna rješenja i predložiti mjere za kontrolisani protok slatke i slane vode kroz područje rezervata, a radi postizanja adekvatnog hidrološkog režima, koji je zbog dugogodišnje zapuštenosti ovog područja promijenjen. Studijom će se sagledati i alternativne mogućnosti obezbjeđivanja dovođenja slane vode u gornje djelove rezervata, kao i dati smjernice i definisati lokacije na kojima je moguće, na održiv način, pokrenuti tradicionalnu proizvodnju soli u cilju turističke promocije na par demonstracionih bazena”, saopšteno je iz “Morskog dobra”.

Naveli su da izrada studje podrazumijeva sakupljanje i analizu postojećih podataka, terensko kartiranje kanala za odvodnjavanje i procjenu njihovog stanja, određivanje hidroloških polazišta, verifikaciju hidraulične protočnosti sa procjenom plavljenja.

Na osnovu tih nalaza izradiće se idejna studija mjera za zaštitu od štetnog djelovanja voda koja će sadržati i različite mogućnosti obezbjeđivanja kontrolisanog odovođenja vode iz površinskih kanala za odvodnjavanje i dovođenja morske vode na područje Solila.

Za Studiju izdvojili 6.500 eura, daće još novca za primjenu

Iz Morskog dobra je saopštenio da su za izradu Studije izdvojili 6.500 eura iz budžeta za 2016.

Navode da će budžetom za 2017. planirati sredstva za izradu projektne dokumentacije na osnovu idejnih rješenja do kojih se dođe Studijom.

“Izabrani ponuđač je, za izradu ove Studije predvidio stručni tim hidrotehničkih, građevinskih i inženjera hemijske tehnologije, na čelu sa dr Andrejom Sovincem, koji, pored stručnih referenci u ovoj oblasti ima višegodišnje praktično iskustvo u oblasti hidrogradnje i regulacije voda u močvarnim staništima - solanama, upravljanja zaštićenim područjima i ornitologije, a od 2002. godine obavlja funkciju direktora Parka prirode 'Sečoveljske soline' u Piranu”.

Sovinc je prethodnih godina sarađivao sa institucijama u Crnoj Gori po pitanju zaštite i upravljanja tivatskim Solilima i ulcinjskom Solanom.

Bonus video: