Vojvodić će na sud ako ne dobije 43.000 eura

"Zasada nema nikakvog odgovora od Javnog servisa. Zakonski rok za podnošenje tužbe je subota i mi ćemo svakako podnijeti tužbu. Pa oni ako se opamete, nama je lako povući tužbu. Ne treba hraniti sujetu, već priznati grešku i preduzeti sve mjere da se izbjegne ogromna šteta koja može nastupiti za RTCG”
99 pregleda 0 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Rade Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.12.2016. 06:44h

Razriješeni generalni direktor Rade Vojvodić ponudio je Radio-televiziji Crne Gore (RTCG) da potpišu sporazumni raskid ugovora, po kojem bi dobio 43.000 eura otpremnine.

To je “Vijestima” potvrdio Vojvodićev pravni zastupnik, advokat Goran Rodić, ocijenivši da je Savjet RTCG mimo zakona smijenio Vojvodića.

Dojučerašnji prvi čovjek RTCG navodno je za dogovor kako bi izbjegli sudski postupak, koji bi, kako kaže Rodić, doveo do toga da bi Javni servis pretrpio ogromnu štetu - više od 200.000 eura.

“Zasada nema nikakvog odgovora od Javnog servisa. Zakonski rok za podnošenje tužbe je subota i mi ćemo svakako podnijeti tužbu. Pa oni ako se opamete, nama je lako povući tužbu. Ne treba hraniti sujetu, već priznati grešku i preduzeti sve mjere da se izbjegne ogromna šteta koja može nastupiti za RTCG”, kazao je Rodić “Vijestima”.

On je ocijenio da bi sudski epilog bio istovjetan kao i u slučaju Vojvodićevog prethodnika - Branka Vojičića, koga je takođe Rodić zastupao nakon što je smijenjen.

Vojičića je Savjet smijenio zbog navodno nesavjesnog i nezakonitog rada, a nakon sudske odluke RTCG mu je isplatila više od 80.000 eura - za otpremninu i izgubljenu dobit.

“Simptomatična je činjenica da je riječ o istom nezakonitom postupku i da se radi o istom članu Savjeta koji je pokrenuo pitanje razrješenja generalnog direktora. Nezakonit je način na koji je smijenjen Vojvodić, a pisani otpravak odluke je katastrofalan, još gori nego u slučaju Vojičića, što je zaista bilo teško postići. Prema ugovoru o radu, RTCG je dužna da Vojvodiću, nakon razrješenja, ponudi drugo radno mjesto, u skladu sa njegovim kvalifikacijma. Međutim, to do danas nije urađeno”, rekao je Rodić.

Predsjednik Savjeta RTCG Vladimir Pavićević nije odgovorio da li će razmatrati Vojvodićev predlog i da li bi, ukoliko ga prihvate, praktično priznali da su ga nezakonito smijenili.

Vojvodić u slučaju sporazumnog raskida ima pravo na 12 bruto plata, odnosno do 43.000 eura otpremnine, a polovinu tog iznosa dobija ako je riječ o jednostranom raskidu.

Rodić je kazao da bi neko trebalo da se zapita koliku štetu Savjet može da načini ovakvim radom, jer će nezakonita smjena dva direktora državu i RTCG koštati više od 300.000 eura.

Vojvodić ranije nije želio da komentariše spekulacije o visini otpremnine, a nezvanični izvori su tada “Vijestima” kazali da se pregovara o njegovom ostanku u RTCG.

Većina članova Savjeta RTCG tajnim glasanjem je prije sedam dana razriješila dužnosti Vojvodića.

Na mjesto vršioca dužnosti (VD) postavili su novinarku Andrijanu Kadiju, koja je pola godine pokrivala mjesto direktora TVCG.

Smjenu Vojvodića predložio je član Savjeta RTCG Goran Đurović jer je navodno nanio veliku štetu RTCG poništenjem konkursa za direktora TVCG, ali i zbog privremenog ukidanja emisije “Replika” i niza neostvarenih zaključaka tog tijela. Vojvodić je prije glasanja upozorio Savjet da je njegov prethodnik Vojičić, nakon razrješenja, naplatio od RTCG oko 100.000 eura.

Đurović je odgovorio Vojvodiću da se zaštitio dobrom otpremninom i da Savjet nema šta da brine.

Vojvodić je nakon glasanja najavio tužbu protiv RTCG, kojom bi navodno dokazao nezakonitost odluke Savjeta. On je na mjesto generalnog direktora došao 2011. godine, nakon što je Savjet razriješio dužnosti Vojičića.

Vojvodić je u više navrata isticao da je donio finansijsku stabilnost u RTCG, što mu Savjet nije sporio.

On je krajem prošle godine potpisao novi ugovor i započeo drugi četvorogodišnji mandat.

Ostavke pojedinih članova Savjeta moguće u utorak

Više nezvaničnih izvora bliskih menadžmentu RTCG kazali su “Vijestima” da bi se moglo desiti da u utorak pojedini članovi Savjeta podnesu ostavku.

Navode da je riječ o članovima koji su glasali protiv Vojvodićeve smjene, koji su navodno ogorčeni njegovim razrješenjem i komplikacijama koje su potom uslijedile.

Protiv razrješenja glasali su Milan Tomić, Ivan Mitrović i Mimo Drašković koji je nakon objave rezultata glasanja napustio sjednicu.

Pored Gorana Đurovića, za Vojvodićevu smjenu glasali su predsjednik Savjeta Vladimir Pavićević, Dragana Tripković, Nikola Vukčević i Milan Radović, a akademik CANU Perko Vukotić bio je uzdržan.

Savjet bi u utorak trebalo da odluči i kada će se tačno raspisati konkurs za generalnog direktora.

Na posljednjoj sjednici predloženo je da se konkurs raspiše nakon praznika, kako se izbor ne bi odužio zbog praznovanja.

Bonus video: