Barski ribar spašen na otvorenom moru

Spasioci su još jednom uputili apel svim ribolovcima i ostalim nautičarima da odmah sami pozovu Obalnu radio stanicu čim zapadnu u nevolju
103 pregleda 13 komentar(a)
spasilački broj, Jasmin Koković, Foto: Radomir Petrić
spasilački broj, Jasmin Koković, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 15.12.2016. 22:03h

Kombinovani spasilački tim Uprave pomorske sigurnosti (UPS) i Granične policije pronašao je večeras na otvorenom moru ribara iz Bara koji se borio sa udarima bure u pojačanju,

Tačno u 20:35, spasilački brod UPS “SAR 1” pristao je na lučki Gat V, doteglivši i ribarski čamac “Merlin”. Time je i zvanično okončana spasilačka akcija započeta pozivom koji je u 18:16 primila Obalna radio stanica Bar radio.

"Iz Sektora Granične policije su nas obavijestili da ribar koji je pošao na ribanje u toku dana nije došao kući i da je prijatelj pošao da ga traži.Već je pao mrak, vjetar je bio srednjeg intenziteta, i odmah smo reagovali-18:40 iz barske luke isplovio je SAR 1 na kojem su pored našeg upravitelja Jasmina Kokovića bili i pripadnici Granične policije ĐuroŽivanović i Avram Joksimović, priča “Vijestima” kapetan Vladan Radonjić, generani direktor Direktorata za pomorski saobraćaj u Ministarstvu pomorsta i saobraćaja pod kojim je i UPS.

Operateri Obalne radio stanice u Dobroj Vodi identifikovali su tri mete- jedna je brzinom od sedam čvorova išla prema Baru u visini nekih 7-8 nautičkih milja od Sutomora, druga meta je bila udaljena od rta Volujica pet nautičkih milja, a treća je bila dvije milje od prve mete i njena se pozicija na monitorima gubila, “bez obzira na kvalitet radara, kad se more digne, taj signal ne uspije da se vrati nazad”.

"Prvu metu koja se kretala prema Baru presreli smo na tri nautičke milje od Volujice u 19:01, to je bio ribar koji je pokušavao da pronađe i spasi kolegu. Njega su naši operateri pokušavali dobiti na telefon, ali toliko mu je vjetar bacao na lice slanu vodu da nije mogao da priča..Dao nam je instrukcije da se traženi ribar nalazi najvjerovatnije na seki iznad Volujice, i SAR 1 je odmah upućen na drugu metu. U 19:16 su pronašli traženog ribara Veselina Radunovića, čiji je čamac preuzet u tegalj. Radunović je bio u dobrom stanju, tako da nije bilo potrebe da ga na Gatu čeka hitna pomoć", dodao je Radonjić, ističući da se treća praćena meta sama vratila u Bar, “vjerovatno još jedan ribarski čamac”.

U razgovoru sa službenicima UPS i Granične policije, Radunović je na gatu V nakon akcije kazao da je iz Bara isplovio još jutros oko 04:00, u ribolovu se nije ovajdio, “samo jedna sabljarka”, dodajući da mu nije bilo hladno, “bio sam u kabini”.

"More je bilo jačine tri, a bura od 20-30. Imali smo odlične uslove zbog mjesečine, pa smo ga uočili na tri milje, a i bez toga nas je svakako Obalna radio stanica navodila direktno na čamac. Ribar je postupio iskusno, bacio je sidro, inače bi i on i mi imali mnogo problema, zbog bure koja je pojačavala", kazao je Koković nakon pristajanja.

Ovakve akcije u istovjetnim meteo uslovima sve donedavno bile bukvalno noćna mora spasiocima, jer je potraga za ribarskim čamcima dužine tri do pet metara u uzburkanom moru ekvivalentna traganju za iglom u plastu sijena. Ovog puta, tehnologija je bila desna ruka spasiocima.

"Ističem da nam je velika pomoć bio sistem za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, operativan od 30. oktobra prošle godine, čiji su radari prvi put otkrivali plastične barke. Radarske antene sistema su na Obosniku, Crnom rtu i Mavrijanu, njihov domet je obično na 24-48 milja, ali, kad imamo ovako male predmete koje pratimo, moramo smanjiti “rejndž” na minimum, zato sam naložio operaterima da se smanji domet na 12 milja kako bi mogli bolje zahvatiti mete. Ovo su inače vrlo moderni radari koji su dans u upotrebi u Singapuru i na ulazu u London", naglasio je Radonjić.

Obavezna radio veza sa spasiocima

Nakon uspješno obavljene akcije, spasioci su još jednom uputili apel svim ribolovcima i ostalim nautičarima da odmah sami pozovu Obalnu radio stanicu čim zapadnu u nevolju, da se ne gubi dragocjeno vrijeme za reakciju spasilačkog tima.Takođe, izuzetno je bitno da u plovilima budu ispravne radio-stanice, a da nautičari u svojim mobilnim telefonima obavezno imaju memorisane brojeve telefona Obalne radio stanice Bar radio i Plovne jedinice MUP-a.

Bonus video: