Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove:

"Organi lokalne uprave na da unište palme koje je napao crveni palmin surlaš"

“Apelujemo na organe lokalne uprave da mjere uništavanja napadnutih palmi sprovedu, kako na javnim površinama, tako i kod fizičkih lica, jer jedino ako se mjere sprovedu duž čitavog primorja možemo očekivati bolje rezultate i suzbiti širenje štetnog organizma na najmanju moguću mjeru”, kaže se u saopštenju
235 pregleda 2 komentar(a)
palme surlaši, Foto: Opština Herceg Novi
palme surlaši, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 07.02.2019. 17:24h

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pozvala je sve organe lokalne uprave na primorju da unište palme koje je napao crveni palmin surlaš

“Uslov za efikasno sprovođenje fitosanitarnih mjera je da lokalne uprave pokažu snažnu odgovornost, i ako se naređene mjere sprovode pravovremeno na cijelom primorju”, kaže se u saopštenju Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Oni su poručili organima lokalne uprave na primorju da je neophodna hitna organizacija u pravcu uništavanja palmi koje su napadnute crvenim palminim surlašem.

Pojasnili su da zima predstavlja period mirovanja leta crvenog palminog surlaša i pogodan je za uništavanje napadnutih palmi, kao i za njihovu rezidbu.

“Apelujemo na organe lokalne uprave da mjere uništavanja napadnutih palmi sprovedu, kako na javnim površinama, tako i kod fizičkih lica, jer jedino ako se mjere sprovedu duž čitavog primorja možemo očekivati bolje rezultate i suzbiti širenje štetnog organizma na najmanju moguću mjeru”, kaže se u saopštenju.

Na taj način, kako navode, stvoriće se uslovi da infestacioni potencijal palminog surlaša bude sveden na minimum za narednu godinu.

“Dodatno, eliminišu se i bezbjednosni rizici po stanovništvo s obzirom na opasnost od obaranja stabala usljed jakih vjetrova koji su česta pojava na primorju”, dodaju iz Uprave.

Oni su, očekujući pozitivne efekte, još jednom pozvali organe lokalne upave na primorju da pronađu način da se naređene mjere uništavanja palmi izvrše.

“Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Upavom za bezbjednost hrane, vetrinu i fitosanitarne poslove pružiće stručnu podršku lokalnim upravama na primorju”, poručeno je iz Uprave.