Bolnica Brezovik: Sa ovim aparatom, tuberkuloza će moći da se dijagnostikuje za dva sata

Izvršni direktor Jugopetrola Andreas Triantopoulos je kazao da se nada da će aparat doprinijeti smanjenju širenje tuberkuloze
4675 pregleda 0 komentar(a)
Dodjela aparata za rano otkrivanje tuberkuloze, Brezovik, Foto: Svetlana Mandić
Dodjela aparata za rano otkrivanje tuberkuloze, Brezovik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.12.2016. 14:53h

Kompanija "Jugopetrol" donirala je bolnici za plućne bolesti "Brezovik" kod Nikšića, aparat za ranu dijagnostiku tuberkuloze, čija je vrjednost 32.000 eura.

Nova tehnika će, prema riječima direktorice Gordane Reljić, olakšati rad medicinskog osoblja, ali i pomoći pacijentima da što prije počnu sa neophodnom terapijom.

"Sama činjenica da je dosad dijagnostika trajala dva mjeseca a ovim aparatom će trajati svega dva sata dovoljno govori koliko nam ova donacija znači", kazala je Reljić.

Izvršni direktor Jugopetrola Andreas Triantopoulos je kazao da se nada da će aparat doprinijeti smanjenju širenje tuberkuloze.

Predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Nina Brajović istakla je da se tuberkuloza vraća na epidemiološku pozornicu Evrope, ali da je u Crnoj Gori na niskom nivou.

"Ostvareni rezultati obavezuju sistem, zemlju i društvo da nastave da ulažu, u ovom slučaju, u jačanje dijagnostičkih i laboratorijskih kapaciteta. Novim aparatom počinje ekspertska misija čija je svrha i cilj da analizira i evaluira status implementacije preporuka SZO, kada je riječ o kontroli i laboratorijskim kapacitetima bolnice Brezovik u kontekstu bolje i efikasnije kontrole tuberkuloze", poručila je Brajović.

U Crnoj Gori ove godine je registrovano 70 slučajeva oboljelih od tuberkuloze.

Bonus video: