Samostalni referent pušio o trošku države, kasno za disciplinski

"Dobrovoljac" Petrović navodno se javio dan nakon što je prošle sedmice "Vijestima" iz Ministarstva poljoprivrede saopšteno da je Simović tražio od zaposlenih informaciju o tome ko je nenamjenski potrošio novac sa platne kartice
193 pregleda 73 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Boris Pejović
Milutin Simović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2016. 18:25h

Samostalni referent u Ministarstvu poljoprivrede Slobodan Petrović kupio je deset kutija cigarilosa u martu prošle godine i dan kasnije vratio novac u blagajnu tog resora.

To je "Vijestima" odgovorio novi ministar Milutin Simović, objelodanivši - ko je pušio o trošku države, nakon godinu i devet mjeseci ćutanja nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede.

"Dobrovoljac" - Petrović navodno se javio dan nakon što je prošle sedmice "Vijestima" iz Ministarstva poljoprivrede saopšteno da je Simović zatražio od zaposlenih informaciju o tome ko je nenamjenski potrošio pare sa platne kartice Ministarstva i obećao da će javno saopštiti o kome je riječ.

"Vijestima" je prije dva dana iz Ministarstva odgovoreno da se Petrović pismeno obratio Simoviću.

"Moram reći da mi nije bila namjera da zloupotrijebim službenu karticu, jer sam odmah sljedećeg dana neposredno obavijestio svog pretpostavljenog i isti iznos vratio u blagajnu Ministarstva. Molim Vas da o ovome obavijestite javnost i saopštite moje ime i prezime", piše u odgovoru Ministarstva.

Navodi se i da je Simović "od nadležne službe informisan da je nastupila zastara za pokretanje disciplinskog postupka, jer nije pokrenut u zakonom definisanom roku".

Nije precizirano kako je Petrović mogao da vrati novac "dan kasnije" - u nedjelju, koja je neradni dan.

Afera je izbila nakon što je tada nepoznati službenik Ministarstva poljoprivrede u subotu 28. marta 2015. godine službenom karticom trgovao 10 kutija cigarilosa "Toscanello aroma cafee" za ukupno 48 eura.

Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović od tada nije želio da odgovori na pitanje - ko je pušio o trošku države, uprkos brojnim zahtjevima upućenim u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

I njegov nasljednik Budimir Mugoša, ministar poljoprivrede u Vladi izbornog povjerenja, nije želio da otkrije ko je zloupotrijebio službenu karticu.

Prvi tekst o tome "Vijesti" su objavile 30. marta prošle godine i od tada poslale više zahtjeva za slobodan pristup informacijama Ministarstvu, ali i više žalbi Agenciji za slobodan pristup informacijama.

Iz Ministarstva je tada odgovoreno da je “nadležna služba započela proceduru provjere”.

"U Ministarstvu ne bježimo od odgovornosti u slučaju bilo kakve zloupotrebe od strane zaposlenih u tom resoru, ali konkretniji odgovor možemo dati tek kada završimo cjelokupnu provjeru i budemo potpuno sigurni o čemu se radi u ovom slučaju”.

Ako je tačno da je Petrović vratio novac dan kasnije, u resoru koji je tada pokrivao Ivanović morali su, međutim, odmah znati ko je kupio cigarilose.

"Vijesti" su od 7. maja 2015. svakog četvrtka objavljivale tekst pod naslovom "Ko je pušio o trošku države?", želeći da ukažu na ćutanje Ministarstva i kršenje Zakona.

Ivanović je krio informaciju od javnosti, iako je riječ o iznosu od 48 eura.

Pokušaji obmane, uvrede i "Medijski prah i pepeo"

Umjesto odgovora, Ivanović je ljetos predstavio i zbornik "Medijski prah i pepeo", u kojem su, kako tvrdi, objavljeni svi tekstovi o aferi.

On je tada iznio niz uvreda na račun novinara i osnivača “Vijesti” i istoimene televizije.

Ivanović je u više navrata pokušao i da obmane Agenciju za slobodan pristup informacijama, prvo tvrdeći da “Vijesti” nijesu poslale jedan od brojnih zahtjeva, a zatim i da su već imale uvid u tražene informacije.

Ljetos je zloupotrebu službene kartice povezao sa "roditeljem dvoje djece" i sa "šesnaestogodišnjim nastojanjem da se dobije dijete", istakavši da stavlja tačku na taj slučaj.

Agencija za slobodan pristup informacijama već sedam mjeseci ignoriše posljednju žalbu "Vijesti", podnesenu zbog odbijanja Ministarstva poljoprivrede da odgovori na pitanje ko je trošio državne pare za kupovinu cigarilosa.

Bonus video: