Dva plana stigla za zelene trgove Podgorice

“Na oba trga su postavljene saksije sa dekorativnim drvećem - magnolija, kuglasta katalpa, crveni javor sa ciljem obezbjeđenja prijatnog ambijenta i humanog prostora”, navodi se u dokumentaciji. Obodom oba trga, istaknuto je, pružaju se metalne pergole - nadstrešnice na koje je puštena puzavica, koja omogućava prirodnu hladovinu
187 pregleda 2 komentar(a)
505 sa crtom, Foto: Sekretarijat
505 sa crtom, Foto: Sekretarijat
Ažurirano: 14.12.2016. 21:03h

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje za regeneraciju prostora u okviru stambenih blokova velike gustine naseljenosti dobio je dva rada u predviđenom roku.

Nadležni su raspisali konkurs da u stambenim blokovima na mjestu betonskih površina posade zelenilo, jer su uvidjeli da je „veliki broj stanovnika lišen kvalitetnog životnog okruženja”.

Kako je navedeno pristigla su dva rada i to „City line” i „505 sa crtom”.

“Prvu nagradu, odnosno hiljadu eura osvojio je 'City line', a drugu i 600 eura '505 sa crtom'”, navodi se u rezultatima.

U dokumentu je navedeno da se za lokaciju pilot- projekta uzimaju dva bloka u City kvartu, ali treba biti urađen tako da se može prilagoditi i drugim sličnim već izgrađenim ili planiranim blokovima u gradu - na Starom aerodromu, Zabjelu, kod Duvanskog kombinata...

Prvonagrađenim radom predviđeno je uređenje dva trga u City kvartu uz upotrebu parkovskog mobilijara.

“Na oba trga su postavljene saksije sa dekorativnim drvećem - magnolija, kuglasta katalpa, crveni javor sa ciljem obezbjeđenja prijatnog ambijenta i humanog prostora”, navodi se u dokumentaciji. Obodom oba trga, istaknuto je, pružaju se metalne pergole - nadstrešnice na koje je puštena puzavica, koja omogućava prirodnu hladovinu.

“Predviđene pergole - nadstrešnice su pogodne za davanje u zakup vlasnicima lokala”, piše radu.

Investicija ukupna bi bila 740 000 eura, odnosno 400 000 za prvi i 340 000 eura za drugi trg.

U drugom radu „505 sa crtom” navedeno je da buduće urbane uzorke predstavljaju dvije mikrolokacije u City kvartu.

“Dva prostora oivičena objektima spratnosti od P+5 do P+7, sa garažama u podrumu, za ozelenjavanje su velika ograničenja, pa stoga je izazov u oblikovanju i planiranju biljaka na samim lokacijama još veći”, navodi se u radu. Pozicija žbunja, perena i sezonskog cvijeća odrediće se kroz glavni projekat, tako da nisu obračunate njihove cijene kroz ekonomsku analizu, a navodi se da vrijednost investicije je 649 325 eura.

Za Ulicu 27. mart stiglo pet radova

Na konkurs za idejno arhitektonsko rješenje parka u Ulici 27. marta na Zabjelu pristiglo je pet radova.

Prvorangiranim radom, pod šifrom „Disenj”, površina od 12.123 metara kvadratnih, je osmišljena kao park u pejzažnom stilu, oivičen stablima i žbunjem.

“Centralnu zonu zauzima plato sa skulpturom. Zona dječje igre sadrži dva kružna platoa popločana tartanom sa spravama za dječiju igru”, navedeno je u radu. Dio parka osmišljen je da vlasnicima pasa daje mogućnost da ljubimce nesmetano rekreiraju.

“Prostor ima oko 990 metara kvadratnih, ograđen je, a u sklopu njega se nalaze pješčani prostor za fiziološke potrebe pasa...”, piše u dokumentaciji.

Bonus video: