Sindikat medija: Šalje se loša poruka onima koji su napadali Softića i ostale crnogorske novinare

Iz Sindikata su upozorili da razlozi zbog kojih je fizički vid zaštite uveden nijesu prestali
62 pregleda 2 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.12.2016. 16:00h

Sindikat medija apelovao je na Upravu policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova da još jednom preispitaju odluku o ukidanju zaštite koju ima novinar Tufik Softić i koja mu je, kako navode, od februara 2014. godine omogućavala bezbjedniji život.

Iz Sindikata su upozorili da razlozi zbog kojih je fizički vid zaštite uveden nijesu prestali.

"Naprotiv, sudeći upravo prema Softićevim riječima, on se osjeća manje bezbjedno nego ranijih godina", kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata su podsjetili i na činjenicu koje su, kako su kazali, svjesne policijske starješine ali i cijela crnogorska javnost – da još nije utvrđeno ko je u dva navrata brutalno napao Softića.

"Smatramo da se ovakvom odlukom šalje loša poruka onima koji su napadali Softića, ali i ostale crnogorske novinare, a koji nikad nisu uhvaćeni", kazali su iz Sindikata.

Kako su naveli, upravo je nekažnjivost napada na novinare, odnosno neophodnost prestanka sa tom praksom, ono na šta iz Brisela redovno opominju nadležne u Crnoj Gori ali se u našoj državi ništa ne mjenja.

Iz Sindikata medija zatražili su i objašnjenje na osnovu koje procjene je zaključeno da Softiću više nije potrebna zaštita, ko je i kad radio tu procjenu i kako se došlo do zaključka da je on sada bezbjedan.

"Posebno je zanimljiv način na koji je Softiću saopšteno da će mu zaštita biti ukinuta – telefonskim pozivom, ali nam upravo to daje nadu da odluka nije konačna", dodaje se u saopštenju.

Uprava policije danas je reagovala na tekst u Vijestima u kojem se navodi da je Softiću ukinuto policijsko obezbijeđenje istakavši da oni ne odlučuju o dodjeljivanju i ukidanju zaštite, te da je taj postupak bio u skladu sa procjenama bezbjednosti.

Bonus video: