CDT održao obuku za odnose sa javnošću za sudove

“Obuci su prisustvovali predstavnici 20 sudova – i to osnovnih sudova, sudova za prekršaje, viših sudova, kao i predstavnici Apelacionog i Vrhovnog suda. U obuci su učestvovali i predstavnici nevladinih organizacija koje su partneri na projektu“, kaže se u saopštenju
93 pregleda 0 komentar(a)
CDT sudije, Foto: CDT
CDT sudije, Foto: CDT
Ažurirano: 14.12.2016. 15:30h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je u saradnji sa Udruženjem sudija organizovao obuku o odnosima sa javnošću za predstavnike crnogorskog pravosuđa.

U saopštenju CDT-a i Udruženja sudija se navodi da je obuka realizovana u okviru projekta „Inicijativa za transparentno sudstvo“ koji se sprovodi uz podršku Evropske unije.

“Obuci su prisustvovali predstavnici 20 sudova – i to osnovnih sudova, sudova za prekršaje, viših sudova, kao i predstavnici Apelacionog i Vrhovnog suda. U obuci su učestvovali i predstavnici nevladinih organizacija koje su partneri na projektu“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je CDT ranije ove godine sproveo istraživanje o transparentnosti i otvorenosti crnogorskih sudova, koja je pokazala da su sudovi ostvarili značajan napredak u odnosu na ranije mjerenje, ispunivši prosječno 80,05 odsto zadatih indikatora transparentnosti.

“Međutim, uočene su oblasti u kojima je neophodno raditi na daljem unapređenju stanja, a to se posebno odnosi na komunikaciju sudova sa medijima, i nedostatak proaktivnih odnosa sa javnostima“, navode iz CDT-a i Udruženja sudija.

Istraživanje je, kako podsjećaju, pokazalo da crnogorski sudovi o svom radu informišu medije najčešće putem saopštenja za javnost i objavljivanja informacija na sajtu.

„Osim toga, sudovi direktno komuniciraju sa medijima na njihov zahtjev, odgovarajući na pitanja novinara. U nekim sudovima predstavnici medija prate suđenja koja su od posebnog interesa za javnost“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da sudovi, međutim, rijetko ili nikako ne održavaju konferencije za medije, kako bi na taj način informisali javnost o svom radu.

„Uprkos obavezi propisanoj Sudskim poslovnikom, čak deset sudova nas je obavijestilo da u prošloj godini nijesu održali niti jednu konferenciju za medije“, rekli su iz CDT-a i Udruženja sudija.

Oni su kazali da je na osnovu nalaza istraživanja, pripremljen ciljani trening za osobe koje se u sudovima bave odnosima sa medijima, kako bi se unaprijedio rad sudova i u toj oblasti.

Bonus video: