U Kolašinu duplirali broj funkcionera, za plate još 50 hiljada eura

Nova kolašinska vlast, koju čine DPS, Grupa birača i SD, duplirala je broj sekretarijata, potpredsjednika Opštine, značajno uvećala broj savjetnika... Opozicija poziva premijera Duška Markovića da reaguje
365 pregleda 11 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 04.12.2018. 06:26h

Rashodi za zarade i doprinose zaposlenih u lokalnoj upravi, za samo nekoliko posljednjih mjeseci ove godine, biće uvećani za više od 50.000 eura. Tako će, prema predlogu o rebalansu budžeta, umjesto planiranih 679.254, u tu svrhu biti potrošeno 734.779 eura.

Do povećanja je došlo, obrazlažu predlagači odluke o rebalansu, između ostalog, zbog nove odluke o organizaciji lokalne samouprave, čijim su stupanjem na snagu formirani novi organi. Dijelom tog novca, biće isplaćene zarade bivšim funkcionerima, ali i za osam službenika, koji su sudskim odlukama vraćeni na posao.

Nova kolašinska vlast, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Grupa birača (GB) I Socijaldemokrate, duplirala je broj sekretarijata, potpredsjednika Opštine, značajno uvećala broj savjetnika...

Povećanje broja funkcionera i rashoda za njihove zarade, tvrdi kolašinska opozicija, razlog je da reaguje i premijer Duško Marković. Demokrate ocjenjuju kako je “nova vlast nastavila tamo gdje su DPS i GB stali prije četiri godine i da radi za lični, a ne javni interes”.

“Prva investicija DPS, SD i GB je kupovina najskupljih mobilnih telefona o trošku građana. Istovremeno, predsjednik SO Milan Đukić prima i platu i odborničku naknadu, uveliko se isplaćuju dnevnice i putni troškovi... Nijesam dobio odgovor predsjednika Opštine Milosava Bata Bulatovića na pitanja da li poštuje plan optimizacije javne uprave koji je usvojila Vlada, koliko je od dolaska nove vlasti u Opštini i DOO čiji je opština osnivač, bilo novih zapošljavanja. Iz predloga rebalansa je jasno i zbog čega nije odgovorio”, kazao je odbornik Demokrata Vladimir Martinović.

“Pozivam Markovića i njegov kabinet da povedu računa o tome na koji se način nova vlast odnosi prema budžetu opštine. Mogli bismo vrlo brzo doći u situaciju da Vlada garantuje za novi kredit, kako bi se vraćali dugovi”, upozorio je Martinović.

Budžet, kaže odbornik SDP Bojan Zeković, „najjasnije pokazuje šta je ambicija svake vlasti i čemu će ona da služi“. On je podsjetio da će “dupliranje broja funkcionera bez ikakvog smisla i potrebe građane za mandat ove vlasti koštati oko pola miliona eura.

“Sada stiže prva rata, za prvih nekoliko mjeseci. Ako pogledate planiranu strukturu rashoda pojedinih novoosnovanih organa, vidjećete da je primanje zarade planirano kao osnovna djelatnost, odnosno da se građanima nameće da plaćaju partijske uhljebe”, kazao je Zeković.

500 hiljada eura moglo bi, za mandata ove vlasti da košta dupliranje broja funkcionera bez ikakvog smisla i potrebe građane, tvrdi Bojan Zeković (SDP)

Kapitalni budžet za vraćanje dugova

Za opoziciju je problematično i to što uvećanje kapitalnog budžeta svega 3.000 eura. Glavna kritika DPS-a minulih godina, podsjećaju, odnosila se na nizak kapitalni budžet u odnosu na zarade administracije.

“Tako su govorili, iako su znali da se iznos od nekoliko kapitalnih budžeta troši na vraćanje dugova koje su oni ostavili. Sada, kada su došli na vlast, predlažu suprotno, uvećanje kapitalnog budžeta za cijelih 3.000, a uvećanje zarada za svega nekoliko mjeseci preko 50.000 eura. Teško ćete naći bolju sliku principijenosti te politike”, tvrdi Zeković.

Bonus video: