Neophodno povećati učešće žena i uticaj u donošenju odluka

Pomoćnica generalnog sekretara UN i regionalna direktorka UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Džihan Sultanoglu kazala je da UNDP ima čast što organizuje regionalnu konferenciju koja je potvrda ostvarenog širokog partnerstva sa brojnim ključnim partnerima u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti
1 komentar(a)
UNDP Crna gora budva, Foto: UNDP Crna Gora
UNDP Crna gora budva, Foto: UNDP Crna Gora
Ažurirano: 13.12.2016. 19:16h

Dvodnevna regionalna konferencija na temu unaprijeđenja rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj završena je juče u Budvi.

Učesnici regionalne konferencije „Unapređenje politika rodne ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu* i u Turskoj“ saglasili su se da je neophodno intenzivirati saradnju kako bi se povećalo učešće žena i uticaj u donošenju odluka, kao i da bi se zautsavili svi oblici nasilja nad ženama.

Pomoćnica generalnog sekretara UN i regionalna direktorka UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Džihan Sultanoglu kazala je da UNDP ima čast što organizuje regionalnu konferenciju koja je potvrda ostvarenog širokog partnerstva sa brojnim ključnim partnerima u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti.

Sultanoglu je saopštila da se konferencija održava prve godine nakon usvajanja globalne agende održivog razvoja do 2030. godine, koja predstavlja viziju i mapu puta za transformacioni razvoj i koju su usvojili svjetski lideri prošle godine.

Ona je ocijenila da je rodna ravnopravnost pitanje ljudskih prava, pitanje održivog razvoja, ali i pitanje zdravog razuma.

"Svjetski lideri su usvojili Agendu održivog razvoja do 2030. godine sa 17 integrisanih ciljeva za postizanje jednakosti, iskorjenjivanje siromaštva, za stvaranje mirnodopskih društava, sa odgovornim i transparentnim institucijama. Inkluzivna društva u kojima su razvoj životne sredine, društveni i ekonomski razvoj integrisani. Mislim da je upravo to polazna tačka. Postoji specifičan cilj u vezi sa ženama, ali vjerujem da niti jedan od ciljeva neće biti postignut ako se ne dostigne potpuna participacija žena. Ako kažemo da nitko ne bi trebalo da bude zapoostavljen, svakako, žene su vrlo veliki dio te grupe.

Moramo obezbijediti da žene budu osnažene, ekonomski i politički, a u tom scenariju svakako nema mjesta za rodno zasnovano nasilje. Moramo zaustaviti i iskorijeniti rodno zasnovano nasilje, jednom zauvijek. To je globalni cilj, i veoma sam sretna što vidim da to postaje prioritet u zemljama Zapadnog Balkana i Turske. Ravnopravnost polova se tiče ljudskih prava, ravnopravnost polova se tiče održivog razvoja, i to je takođe jedna zdravorazumska stvar. Ukoliko svi dijelovi društva mogu učestvovati i doprinjeti, svakako će transformativni uticaj ovog pitanja u društvu biti mnogo veći i mnogo više održiv", kazala je Sultanoglu.

Ambasador Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori naveo je da je jednakost žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Evropske unije.

Regionalna konferencija održana pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih nacia za razvoj (UNDP), Agencije UN za rodnu ravnopravnost (UN Women) i Savjeta Evrope okupila je veliki broj partnera iz regiona - predstavnika vlada i parlamenata, civilnog društva, sa ciljem da se identifikuju konkretni zajednički izazovi na polju osnaživanja žena i postizanja rodne ravnopravnosti, a koji se mogu riješiti kroz regionalnu saradnju.

Učesnici su naglasili potrebu da se ojačaju institucije koje štite prava žena i stvore strukture za sprovođenje standarda EU i međunarodnih pravnih instrumenata iz oblasti rodne ravnopravnosti, kao poput Istanbulske konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama.

Drugog dana konferencije čulo se da mediji sa više senzibiliteta moraju izvještavati o žrtvama nasilja, ali i uključiti se u prevenciju nasilja nad ženama.

Bonus video: