Uveden vazdušni prostor slobodnih ruta iznad Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH

Projekat je jedan je od ključnih dostignuća u okviru inicijative EU-a za uspostavljanje Jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky) nezavisnog od državnih granica ili granica funkcionalnih blokova vazdušnog prostora, sa ciljem povećanja bezbjednosti, kao i kapaciteta vazdušnog prometa u Evropi
213 pregleda 2 komentar(a)
avion, Foto: Shutterstock.com
avion, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.12.2016. 14:57h

Tri pružaoca usluga u vazdušnom saobraćaju - Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe, srpsko-crnogorska SMATSA i bosansko-hercegovačka BHANSA - od 8. decembra 2016. omogućila su korisnicima vazdušnog prostora da 24 sata slobodno planiraju i sprovode letove bez obzira na podjelu vazdušnog prostora među državama i granice njihovog područja odgovornosti.

Time je uveden 24-satni koncept prekograničnog vazdušnog prostora slobodnih ruta (FRA) na jugoistočnoj osi (Sout-East Axis Free Route Airspace - SEAFRA) iznad visine leta od 9.900 metara.

Kako je saopšteno iz Hrvatske kontrolae vazdušne plovidbe to je prvi put da je u Evropi uveden vazdušni prostor slobodnih ruta na području četiri države – Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, čime je dokazano da je "takva saradnja moguća i korisna za sve zainteresovane strane".

"Ideju pokretanja ovog projekta velikih razmjera osmislili su stručnjaci za upravljanje vazdušnim saobraćajem iz ova tri društva sa ciljem povećanja sigurnosti i učinkovitosti usluga te zaštite okoline smanjivanjem potrošnje goriva i emisije gasova. Aktivnosti oko SEAFRA koncepta pokrenute su u skladu sa evropskom Uredbom 716/2014, odnosno sprovode se čak 5 godina prije 1. januara 2022. godine, planiranog datuma za neograničeno slobodno korišćenje vazdušnog prostora iznad 9.000 metara širom Evrope", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je projekat jedan je od ključnih dostignuća u okviru inicijative EU-a za uspostavljanje Jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky) nezavisnog od državnih granica ili granica funkcionalnih blokova vazdušnog prostora, sa ciljem povećanja bezbjednosti, kao i kapaciteta vazdušnog prometa u Evropi.

Bonus video: