Herceg Novi: Nedostaju parking mjesta

Montažna garaža koja je bila prekoputa Autobuske stanice uz Jadransku magistralu, je demontirana i uskladištena na prostoru kojim gazduje Čistoća, ali za nju još nije nađena adekvatna i isplativa lokacija
153 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2016. 13:15h

Herceg Novom je u široj gradskoj zoni potrebno 8167 parking mjesta u toku najvećeg opterećenja, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Batrić Bato Kontić izvršni direktor Parking servisa.

Parking servis gazduje sa 1011 parking mjesta. Najviše - 793 su takozvana opšta parking mjesta duž ulica, dok ih je u gražama 218. Kontić je naglasio da je i 105 besplatnih parking mjesta rezervisano za lica sa invaliditetom, iako ih je zakon obavezao na samo 20 .Još 1200 parking mjesta je u privatnom aranžmanu.

Kontić je kazao da planiraju da ubuduće prave parking mjesta na periferiji grada i na taj način oslobode centralne ulice koje bi bile pretvorene u pješačke zone.

“Dobro rješenje za Herceg Novi može biti i nabavka novih malih smart parkinga, koji rade na principu lifta. Jedna korejska firma ih pravi i već smo ostvarili kontakt sa njima”, kazao je Kontić. Takvi liftovi zauzimaj uz u osnovi 25 metara kvadratnih i mogu da budu visoki do 20 metara. U njima bi bilo mjesta za 8 do 16 automobila.

Montažna garaža koja je bila prekoputa Autobuske stanice uz Jadransku magistralu, je demontirana i uskladištena na prostoru kojim gazduje Čistoća, ali za nju još nije nađena adekvatna i isplativa lokacija.

“Cijene parkiranja po satu u žutoj zoni su 40 centi u sezoni 50, u crvenoj zoni je 60, a u sezoni 80 centi, što je najpovoljnije u odnosu na ostala primorska mjesta. Mjesečna pretplata je u zavisnosti od zone od 5 do 10 eura. Parking se ne naplaćuje praznicima, nedjeljom i noću”, kazao je Kontić i naglasio da je parking prvih 30 minuta besplatan.

Lani u julu oslobodili su sve dugova za pretplatne karte, a u Parking servisu je formiran pravni tim koji oslobađa procesuirane građane dodatnih troškova za advokata.

Pozitivno poslovanje

U Parking servisu je zaposleno 37 radnika, a za sve njih su isplaćene plate, poreze, doprinose, za što je, sa članovima Odbora direktora, mjesečno potrebno obezbijediti 35 hiljada eura.

Na računu Parking servisa je 342 hiljade eura, a 200 hiljada su pozajmili Opštini koja bi to trebalo da vrati do kraja godine. Još 150 hiljada potražuju prema korisnicima iz okruženja, pa su , kako je kazao Kontić, zadovoljni ostvareni8m finasijskim rezultatima.

Galerija

Bonus video: