Pljačka Pljevalja mora da stane

U 14 sati juče koncentracija štetnih čestica iznosila je 252,8, mikrograma, što je pet puta više od dozvoljenih 50
1 komentar(a)
Pljevlja performans, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja performans, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.12.2016. 07:21h

Prazne torbe i džepova, sa zaštitnom maskom i grumenom uglja u ruci, juče je u Pljevlja stigao Djed Mraz.

Obučen u pocijepano odijelo, predsjednik Ekološkog pokreta Breznica Milorad Mitrović kaže da je performansom želio da skrene pažnju na ekstremno siromaštvo u kojem se Pljevaljaci nalaze.

Mitrović je juče u Ulici kralja Petra I, u centru grada, uz zvuke sirene za uzbunjivanje, još jednom upozorio odgovorne u Opštini i državi na ekstremno zagađenje i uslove u kojima građani žive.

“U drugim gradovima, atmosvera je praznična, a u Pljevljima toga nema osim što su ulice okićene jeftinim kineskim ukrasima. Više smo nego sigurni da će brojni Pljevljaci najluđu noć dočekati praznijeg stola i stomaka nego predhodnih godina. Podsjećamo donosioce odluka nove ministre i novu Vladu da su kolonije prestale da postoje širom svijeta i da su Pljevlja jedina preostala podgorička kolonija gdje se siromaštvo vidi na svakom koraku“.

On je kazao da se i ove godine u Pljevljima bilježe rekordi u ekstremnom zagađenju vazduha.

U Pljevljima je juče ujutro u dva sata izmjerena koncentracija PM10 čestica od 499,6 mikrograma po metru kubnom, što je skoro deset puta više od dozvoljene granice.

U 14 sati juče koncentracija štetnih čestica iznosila je 252,8, mikrograma, što je pet puta više od dozvoljenih 50.

“Obaramo rekorde i posjetama bolnicama i kliničkim centrima u regionu. Obaramo rekorde i u smrtnim slučajevima zbog zagađenja. Hoćemo još jednom da kažemo da u Pljevljima nemamo čist vazduh i čistu vodu koju možemo piti i njome se kupati. Podjećamo donosioce odluka da se manu politike i praznih priča, da se okane promašenih i nepotrebnih projekata, da prestanu da lažu Pljevljake da će biti bolje jer ovdje je došlo siromaštvo do krajnjih granica izdržvljivosti. Današnjim performansom smo htjeli da skrenemo pažnju da se nešto hitno mora preduzeti i da se prestane pljačkanje prirodnih resursa od strane vlasti u Podgorici“.

On je najavio da će 23. decembra na Trgu 13. jul u Pljevljima organizovati performans zbog zagađenja životne sredine i minutom ćutanja odati počast onima koji su preminuli uslijed posledica zagađenja životne sredine u Pljevljima.

“Tražićemo i od međunarodnih organizacija da 22. decembar, dan kada su prvi put u Pljevljima organizovani protesti zbog zagađenja životne sredine, proglasi danom žrtava ekstremnog zagađenja životne sredine u znak sjećanja na sve preminule ljude zbog ekstremnog zagađenja“.

Bonus video: