Lange o zaštiti životne sredine: Primjenjujte standarde EU

Ocijenio je da je veoma bitan aspekt da turisti dolaze u Crnu Goru kako bi vidjeli nacionalne parkove i uživali u prirodnim ljepotama
65 pregleda 0 komentar(a)
Dirk Lange, NPCG, Foto: NPCG
Dirk Lange, NPCG, Foto: NPCG
Ažurirano: 10.12.2016. 09:01h

U Crnoj Gori postoji svijest o važnosti zaštite životne sredine, ali treba još mnogo toga da se uradi u toj oblasti, ocijenio je šef Odjeljenja za Crnu Goru u Evropskoj komisiji Dirk Lange.

Istakao je da bi pregovori o poglavlju 27 mogli da počnu u prvoj polovini naredne godine.

“Preferiramo da se tokom pregovora nešto stvarno i dešava, da politika i standardi EU postepeno počinju da se primjenjuju, i da ljudi u Crnoj Gori vide da postoje neki konkretni benefiti od tog procesa“.

Nakon sastanka sa predstavnicima Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) i Ministarstva održivog razvoja i turizma, Lange je kazao da Evropska unija (EU) obraća veliku pažnju na zaštitu životne sredine u državama članicama.

Ocijenio je da je veoma bitan aspekt da turisti dolaze u Crnu Goru kako bi vidjeli nacionalne parkove i uživali u prirodnim ljepotama.

On je kazao da je EU kroz IPA fondove odvojila značajna sredstva za razvoj i sprovođenje politika u oblasti životne sredine i najavio da će finansijski podržati i kampanju za podizanje svijesti građana o važnosti zaštite životne sredine.

Lange tvrdi da je opredijeljeno 16 miliona eura za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

“Predstoji rad na definisanju tih projekata, i nadam se da će to moći da bude odrađeno u toku 2017. godine, kada bismo mogli da damo ta sredstva“.

Direktorica NPCG Azra Vuković kazala je da posjeta Langea ukazuje na činjenicu da su NP važni za otvaranje poglavlja 27.

“Nacionalni parkovi imaju jako veliku važnost u razvoju turizma koji je baziran na prirodi i postulatima održivog razvoja, i koji može doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u sjevernim opštinama koje se nalaze u blizini parkova“.

Bonus video: