Vojvodić želi otpremninu i posao u RTCG?

"Vojvodić je tražio da mu se obezbijedi radno mjesto u skladu sa njegovim kvalifikacijama i da mu se isplati otpremnina shodno ugovoru", kaže izvor "Vijesti" blizak Savjetu RTCG
57 pregleda 14 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2016. 06:57h

Smijenjeni generalni direktor Rade Vojvodić navodno planira da ostane u Radio-televiziji Crne Gore (RTCG), ali i da uzme otpremninu.

To je “Vijestima” potvrdilo više nezvaničnih izvora, koji tvrde da Vojvodić o iznosu otpremnine pregovara sa Savjetom RTCG.

Vojvodić nije želio da komentariše informacije "Vijesti", ali je kazao da će naknadno javno iznijeti stav po tom pitanju.

Novinar "Vijesti" više od tri dana nije mogao da stupi u kontakt sa predsjednikom Savjeta RTCG Vladimirom Pavićevićem.

Prema izvorima "Vijesti", u ugovoru o radu, koji je Vojvodić potpisao sa Savjetom RTCG, nije precizirano da li se generalnom direktoru nakon razrješenja poništava radni odnos.

"Advokati Javnog servisa i Vojvodićevi advokati različito tumače njegov ugovor o radu. Jedni smatraju da odlazi iz firme nakon otpremnine, dok drugi tumače da ostaje. Tražio je da mu se obezbijedi radno mjesto u skladu sa njegovim kvalifikacijama, kao i da mu se isplati otpremnina shodno ugovoru. Navodno, ne bi mogao da tuži preduzeće u kojem je proveo godine karijere i spreman je na dogovor", kazao je izvor "Vijesti" blizak Savjetu RTCG.

Isti izvor kaže da postoji mogućnost da Vojvodić ostane u RTCG, ali da u tom slučaju ne bi dobio punu otpremninu.

Većina članova Savjeta RTCG tajnim glasanjem je prije sedam dana razriješila dužnosti Vojvodića, koji ima pravo na otpremninu od 20.000 eura, koliko mu pripada prema ugovoru o radu.

Oni su na mjesto vršioca dužnosti (VD) postavili novinarku Andrijanu Kadiju, koja je pola godine pokrivala mjesto direktora TVCG.

Smjenu Vojvodića predložio je član Savjeta RTCG Goran Đurović jer je navodno nanio veliku štetu RTCG poništenjem konkursa za direktora TVCG, ali i zbog privremenog ukidanja emisije “Replika” i niza neostvarenih zaključaka tog tijela.

Vojvodić je prije glasanja upozorio Savjet da je njegov prethodnik Branko Vojičić, nakon razrješenja, naplatio od RTCG oko 100.000 eura. Đurović je odgovorio Vojvodiću da se zaštitio dobrom otpremninom i da Savjet nema šta da brine.

Vojvodić je nakon glasanja najavio tužbu protiv RTCG, kojom će navodno dokazati nezakonitost odluke Savjeta. On je na mjesto generalnog direktora došao 2011. godine, nakon što je Savjet razriješio dužnosti Vojičića.

Vojvodić je u više navrata isticao da je donio finansijsku stabilnost u RTCG, što mu Savjet nije sporio. On je krajem prošle godine potpisao novi ugovor i započeo drugi četvorogodišnji mandat.

Konkursi još nijesu poništeni uprkos zaključcima Savjeta

RTCG još nije poništio konkurse za urednike i direktora TVCG, iako je to bio jedan od zaključaka Savjeta.

Kadija nije željela da komentariše to pitanje, a “Vijesti” nezvanično saznaju da Savjet još nije donio rješenja na koji način treba da se ponište konkursi.

Izvori tvrde da će konkursi biti navodno poništeni zbog “vanrednog stanja” u Javnom servisu.

“Prvo bi trebalo da se izabere generalni direktor, koji bi izabrao direktora TVCG, a on bi kasnije izabrao svoj urednički tim”, kazao je izvor.

Konkurs za urednike je završen u srijedu, a navodno se prijavilo više kandidata.

Bonus video: