Potpisan sporazum između Agencije za sprječavanje korupcije i Uprave za nekretnine

„Razmjena podataka vršiće se na način što će Uprava omogućiti Agenciji elektronski pristup podacima u realnom vremenu iz registara u njihovoj nadležnosti“, pojasnili su iz Agencije
62 pregleda 0 komentar(a)
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Potpisivanje, dokumenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2016. 17:58h

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) i Uprava za nekretnine potpisali su Sporazum o saradnji u cilju unapređenja međusobne saradnje i razmjene informacija.

Kako je saopšteno iz ASK-a, cilj Sporazuma je i podrška implementaciji Zakona o sprječavanju korupcije i Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, postizanje visokog stepena informisanosti radi prevencije i otkrivanja sukoba interesa javnih funkcionera, kao i razvoj kapaciteta Agencije i Uprave za nekretnine.

Sporazum su potpisali direktori Agencije i Uprave, Sreten Radonjić i Dragan Kovačević.

U saopštenju se kaže da se Sporazumom bliže uređuje međusobna saradnja u razmjeni informacija i podataka u postupku utvrđivanja sukoba interesa javnih funkcionera i praćenja imovine javnih funkcionera, posebno u dijelu prijavljivanja nepokretne imovine javnih funkcionera, kao i drugih poslova iz nadležnosti Agencije i Uprave.

„ASK i Uprava potvrdili su svoju odlučnost da konstruktivno i suštinski doprinose evropskom integracionom procesu i razvoju međuinstitucionalnih odnosa, želeći da razviju i ojačaju saradnju u oblasti borbe protiv korupcije u vezi sa ispunjavanjem obaveza iz procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju, definisanih Akcionim planom za Poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava“, kaže se u saopštenju.

Agencija i Uprava će, kako se navodi, u cilju realizacije tog Sporazuma, obezbijediti međusobno korišćenje baza podataka kroz razmjenu podataka, informacija i iskustava u vezi sa nepokretnom imovinom javnih funkcionera, kao i kroz zajedničke obuke u cilju stručnog usavršavanja službenika koji neposredno rade na obradi i kontroli podataka.

„Razmjena podataka vršiće se na način što će Uprava omogućiti Agenciji elektronski pristup podacima u realnom vremenu iz registara u njihovoj nadležnosti“, pojasnili su iz Agencije.

Potpisnice su, kako su kazali, obavezne da obezbijede tajnost podataka u skladu sa propisima kojima se utvrđuje zaštita podataka o ličnosti, poslovna ili službena tajna.

Iz ASK-a je saopšteno da će potpisnici, u cilju efikasnije realizacije projekta i ostvarivanja cilja Sporazuma, preuzeti odgovornost za implementaciju razvojnih aktivnosti, kako bi sprovodili obaveze kvalitetno i efikasno.

Bonus video: