Srpski oslobodioci do daljeg na bedemu

Spomen-ploča u Budvi za državu je falsifikat, ali praktično ne čini ništa da je ukloni
189 pregleda 95 komentar(a)
spomen-ploča oslobodiocima Budve, Foto: Vuk Lajović
spomen-ploča oslobodiocima Budve, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.12.2018. 06:32h

Spomen-ploča srpskim oslobodiocima ostaće na bedemima budvanskog Starog grada sve dok gradonačelnik Budve eventualno ne podnese zahtjev za uklanjanje, uprkos tome što je državna komisija ranije utvrdila da je obilježje falsifikat.

Generalni direkrtor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Aleksandar Dajković kazao je “Vijestima” da su iz tog resora još 2015. podnijeli zahtjev za uklanjanje spomen-ploče tadašnjem predsjedniku Opštine Lazaru Rađenoviću (DPS), a potom i Srđi Popoviću (DPS), ali da oni to nijesu učinili.

Na isti način postupio je i aktuelni gradonačelnik Dragan Krapović (Demokrate), a ploču sasvim sigurno neće ukloniti ni njegov nasljednik Marko Bato Carević, koji je javno isticao da su podaci sa ploče tačni.

Zahtjev za uklanjenje spomen-ploče podnijela je prije tri i po godine budvanska Liberalna partija, čiji su predstavnici sada u aktuelnoj vlasti, ali kao članovi Građanskog pokreta URA.

Na ploči postavljenoj 1931. godine iznad Veljih vrata piše: “Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. postavlja Opština Budva“.

Iznad su uklesane riječi Petra Petrovića Njegoša - “Pokolenja djela sude...“.

Dajković kaže da je Komisija za spomen-obilježja Ministarstva kulture u februaru 2015. godine, razmotrivši zahtjev za uklanjanje ploče i uzimajući u obzir “isključivo relevantne istorijske činjenice”, zaključila da je riječ o netačnim istorijskim podacima.

“Budući da Budvu prema datumu koji je naveden nije mogla osloboditi srpska vojska“.

Potom je, kaže Dajković, zahtjev podnesen tadašnjem predsjedniku Opštine Budva, kako bi se, u skladu sa Zakonom o spomen-obilježjima, obiljeđje uklonilo.

“Smatramo da predsjednik Opštine Budva, ukoliko cijeni da je ovaj zahtjev opravdan, treba da, shodno odredbama Zakona o spomen-obilježjima, isti uvrsti u odgovarajući Predlog programa koji treba dostaviti Ministarstvu kulture na saglasnost. Do danas, Opština Budva to nije dostavila... Ministarstvo kulture nije nadležno za uklanjanje spomen-obilježja, pa ni te spomen-ploče“.

Nekadašnji lider Liberala Budve Blažo Rađenović koji je napustio tu partiju i pristupio pokretu URA inicirao je uklanjanje ploče i tvrdi da je to u nadležnosti ministra kulture Aleksandra Bogdanovića.

“Kao i njegov prethodnik, i sadašnji ministar kulture Aleksandar Bogdanović jasno demostrira da... ne želi da primjenjuje zakonske propise i da donosi odluke koje ga kao ministra kulture obavezuju. Tadašnji potpredsjednik vlade, a današnji premijer Duško Marković dao je svoj sud o ploči, a to je, parafraziram, da joj tu nije mjesto i da je treba ukloniti. Postupajući po njegovim izjavama, i tadašnji ministar kulture, doskorašnji ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović dao je zeleno svjetlo direktorki Direktorata za kulturnu baštinu Lidiji Ljesar da obrazuje komisiju koja će donijeti sud o vjerodostojnosti te ploče...”.

Rađenović ističe da je komisija nedvosmisleno odlučila da ploča po više osnova mora biti uklonjena.

“Ostalo je da Ministarstvo tu odluku dalje proslijedi nadležnim inspekcijama na dalje postupanje (da uklone ploču)...”.

Bonus video: