Kotorani ironijom reagovali na urušavanje dijela gradskih bedema: "Nemarni Mlečani, loše ste radili"

Portpisnici, arhitekta Aleksandar Dender i Đuro Moškov, prekorili su Mlečane što nisu napravili "kontrafore od betona i armature", kao što se posljendjih mjeseci pravi privremeni objekat – kafić i restoran od 190 kvadrata na vidikovcu na Turskom rtu u Verigama
203 pregleda 11 komentar(a)
Stari grad, bedem, Kotor, Foto: Siniša Luković
Stari grad, bedem, Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.12.2016. 17:19h

Zbog urušavanja dijela gradskih bedema, grupa građana Kotora uputila je danas protestno pismo Veneciji.

U ironično intoniranom javnom pismu, grupa kotorskih intelektualaca konstatovala je da je grad "dobio novu turističku atrakciju - kontrafor koji je pao, a još stoji" i konstatovali da je uzrok tome njegova "nekvalitetna gradnja" prije 600 godina, a ne nebriga i nemar države Crne Gore da održava bedeme Kotora kao jedan od zaštićenih istorijskih spomenika UNESCO-a.

Jedan od dva masivna kontrafora na sjevernom zidu gradskih bedema Kotora na potezu od sjevernih gradskih vrata prema bastionu Bembo, popustio je u četvrtak ujutro i krenuo da se urušava.

Visoka kamena građevina trouglastog oblika a koja se sa vanjske strane "naslanja" na bedeme i podupire ih, potpuno se odvojila od zida i nagnula prema rijeci Škurdi u čijem se koritu i nalazi temelj kontrafora.

Na istom dijelu bedema, samo sa njihove unutrašnje strane, prije mjesec i po dana došlo je do urušavanja dijela ogradnog zida u dužini od desetak metara, a država i Opština Kotor to oštećenje još nisu ni počeli da saniraju.

"Poštovana gospodo Mlečani, svojim nemarom i lošim radom doveli ste do toga da se poslije 600 godina kotorski bedemi počnu rušiti i što je najgore, naveli ste ljude da misle da su državne i opštinske vlasti i oni koji su dužni da održavaju bedeme, krivi za ovu situaciju. Ne gospodo, svi mi smo svjedoci redovnog održavanja bedema od strane vlasti i samo je vaš javašluk doveo do toga da bedemi ne mogu da stoje ni 600 godina", stoji u protestnom pismu objavljenom na društvenim mrežama.

Portpisnici, arhitekta Aleksandar Dender i Đuro Moškov, prekorili su Mlečane što nisu napravili "kontrafore od betona i armature", kao što se posljendjih mjeseci pravi privremeni objekat – kafić i restoran od 190 kvadrata na vidikovcu na Turskom rtu u Verigama.

"Što se ne ugledaste na Verige, ono čudo koje je napravljeno kao privremeni objekat od armiranog betona i koje nikada neće pasti, a vaš stalni kontrafor od kamena, nije durao ni šest stoljeća. Što ga odmah niste napravili odvojenog od bedema, pa sada ni vi ni mi ne bi imali problema. Kako garantni rok od 600 godina još nije istekao, zahtijevamo da hitno dođete i u najkraćem roku otklonite nedostatke na kontraforu o svom trošku, jer pare koje ubiramo od bedema svake godine mi ulažemo u mnogo pametnije svrhe, a ne u ove krše koji stalno padaju. Ukoliko ne otklonite navedene nedostatke u razumnom roku, dozvolićemo da padnu i ostali kontrafori i ne samo oni, kao dokaz vašeg lošeg rada i kao dokaz da nam stranci nikada ništa nisu dobroga donijeli, već samo trošak", zaključuje se u protestnom pismu Mletačkoj Republici koja je Kotorom upravljala i gradila ga do 1797. dodine.

Martinović: Gdje je zarada od bedema?

Podsjećajući na staru mletačku poslovicu o nekom skupom poduhvatu - "Te costerebbe come le mura di Cattaro" (Koštaće te kao kotorske zidine), bivši direktoir Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika Kulture i jedan od najboljih poznavalaca kotosrke arhitekture i istorije, mr Jovica Martinović, na fejsbuku se zapitao koliko su kotorski bedemi koji se ruše zbog nebrige i neulaganja države, zaradili novca u proteklih desetak godina od naplate ulaznica turistima za posjetu kotorskoj tvrđavi.

"Da se samo deseti dio godišnje ulagao u održavanje i da je formirana stalna radna grupa za održavanje i hitne intervencije na bedemima – do ovoga ne bi došlo!", napisao je Martinović.

Bonus video: