Bijela: Druženje školske i djece iz Dnevnog centra

Za potrebe Dnevnog centra koji je sa radom počeo krajem septembra, u bjelskom Domu je adaptiran prostor od 260 m2 je koji je prilagođen za 15 toro djece mlađe od 18 godina. Sve je prilagođeno osobama sa smetnjama u razvoju, od sanitarnih čvorova, do kompletno opremljene senzorne sobe
164 pregleda 0 komentar(a)
djeca Bijela, Foto: Slavica Kosić
djeca Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.12.2016. 15:30h

U Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju koji radi u okviru Dječijeg doma “Mladost” u Bjeloj u petak je organizovano druženje korisnika Dnevnog centra sa vršnjacima iz Doma i osnovnih škola sa teritorije opštine Herceg Novi.

“Ovakav vid druženja veoma je pozitivan za naše korisnike, ali i za djecu iz škola jer na taj način podstičemo razvoj tolerancije, prihvatanje različitosti, gradimo jedan pozitivan stav prema osobama sa invaliditetom. Kod djece jednostavno nema barijera i odrasli često treba da uče upravo od njih” ističe psihološkinja Violeta Čabarkapa.

Za potrebe Dnevnog centra koji je sa radom počeo krajem septembra, u bjelskom Domu je adaptiran prostor od 260 m2 je koji je prilagođen za 15 toro djece mlađe od 18 godina. Sve je prilagođeno osobama sa smetnjama u razvoju, od sanitarnih čvorova, do kompletno opremljene senzorne sobe. Sa njima rade defektolog, socijalni radnik, fizioterapeut, psiholog, radno-okupacioni terapeut i medicinska sestra . Organizuju grupni i individulani rad, koje usklađuju sa potrebama i mogućnostima djece.

Usluge Dnevnog centra ne koriste samo djeca iz Dječijeg doma u Bijeloj, nego i djeca sa smetnjama koje je uputio Centar za socijalni rad. Čabarkapa kaže da očekuju uskoro prijem još djece čija su rješenja u fazi izrade, a otvoreni su za prijem sve djece sa teritorije opštine do 18 godina.Na listi čekanja su i djeca iz Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetanjama i teškoćama u razvoju koji je poslije pet godina rada, prije pet mjeseci ostao bez prostorija u zadužbinskom objektu u Igalu.

Bonus video: