KOLIKO JE STABILAN

Dio bedema Starog grada Kotor pred obrušavanjem

Visoka kamena građevina trouglastog oblika a koja se sa vanjske strane „naslanja“ na bedeme i podupire ih, potpuno se odvojila od zida i nagnula prema rijeci Škurdi u čijem se koritu i nalazi temelj kontrafora
393 pregleda 0 komentar(a)
Stari grad, bedem, Kotor, Foto: Siniša Luković
Stari grad, bedem, Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.12.2016. 14:59h

Jedan od dva masivna kontrafora na sjevernom zidu gradskih bedema Kotora na potezu od sjevernih gradskih brata prema bastionu Bembo, popustio je jutros i krenuo da se urušava.

Visoka kamena građevina trouglastog oblika a koja se sa vanjske strane „naslanja“ na bedeme i podupire ih, potpuno se odvojila od zida i nagnula prema rijeci Škurdi u čijem se koritu i nalazi temelj kontrafora.

O svemu je obaviještena Uprava za zaštitu kulturnih dobara od koje se očekuje da preduzem najhitnije mjere da ser kontrafor potpuno ne uruši, kao i da se urgentno sanira ovaj dio drevnih bedema kotorskog Starog grada. Na istom dijelu bedema, samo sa njihove unutrašnje strane, prije mjesec ipo dana došlo je do urušavanja dijela ogradnog zida u dužini od desetak metara.

Inače, iako su jedno od njegovih najprepoznatljivijih i najvrijednijih arhitektonskih obilježja grada pod zaštitom UNESCO-a, kotorski bedemi su prilično zapušteni.

Država je prema tom istorijskom spomeniku kulture do sada pokazala veliku nebrigu, dozvoljavajući čak da se bedemi namjerno probijaju radi izvođenja radova u pojedinim ugostiteljskim objektima u Starom gradu, kao što je to bio slučaj prije par godina sa dijelom zapadnog bedema kod Citadele na gradskoj rivi.