Vojvodić: Savjet RTCG je taj koji čini štetu nacionalnom emiteru

Vojvodić ističe da Savjet umjesto da cijeni kompletan doprinos koji je dao na finansijskoj konsolidaciji RTCG "iz svojih nenadležnosti izvodi zaključak za koji je nadležan, a to je da razriješi generalnog direktora bez valljanih i zakonitih razloga"
82 pregleda 7 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Savjet RTCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.11.2016. 18:28h

Bivši generalni direktor RTCG Rade Vojvodić je saopštio da će u sudskom postupku dokazati nezakonitost odluke Savjeta RTCG da ga smijene sa funkcije.

Za vršioca dužnosti RTCG izabrana je dugogodišnja novinarka TVCG Andrijana Kadija.

"Na sjednici Savjeta RTCG, razriješen sam dužnosti generalnog direktora iz nezakonitih razloga, pri čemu je Savjet cijeneći navodne nezakonitosti u mom radu postupao van svojih nadležnosti. U postupku utvrđivanja zakonskih razloga za razrješenje generalnog direktora,Savjet je cijenio odluku o poništenju konkursa za imenovanje direktora TVCG, te paušalno utvrdio da sam nanio štetu RTCG zbog poništenja konkursa, iako sam postupao u skladu sa Zakonom, a što u konkretnom nije dovedeno u sumnju. Ono što je presudno bilo za utvrđenje nezakonitosti u mom radu je šteta koja je nastupila za RTCG, a u čemu se ista sastoji nije dat konkretan odgovor od strane Savjeta", saopštio je Vojvodić.

Dodaje da bi šteta "mogla da nastupi samo u slučaju da sam povrijedio zakon, a u konkretnom nijesam, što je i nesporno".

"Odredbom Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore predviđeno je da je generalni direktor ovlašćen da imenuje i razrešava direktora Televizije Crne Gore, pa u smislu navedene odredbe, a u vezi sa ovlašćenjima predviđenim navedenim članom zakona i da donosi odluke o raspisivanju konkursa, poništenju konkursa, odluke o imenovanju i razrešenju direktora itd. Dakle, sasvim bi zakonito bilo postupanje i u slučaju da sam donio odluku o poništenju konkursa, recimo u slučaju da po mojoj ocjeni kandidati nijesu ispunili kriterijume. Takođe, u konkretnom samo i isključivo sam radio u skladu sa svojim ovlašćenjima, a što potvrđuje činjenica da je predmetni konkurs poništen u cilju izbjegavanja eventualne štete koja bi uslijedila zbog nepreciznosti uslova predviđenih konkursom. Opreza radi, ukazujem da poništenje konkursa zakonski nije zabranjeno", naveo je Vojvodić.

Dodaje da je dovedena u pitanje zakonitost rada Savjeta, jer istom, kako je naveo Vojvodić, ne smeta da "van svoje nadležnosti u neregularnim uslovima eventualne procedure po konkursu nametne mi svoj izbor za mjesto direktora Televizije Andrijanu Kadiju, zanemarujući svoje nadležnosti i onemogućavajući me da zakonito dovršim proceduru po ponovljenom konkursu".

"U konkretnom se radi o najstrašnijoj zloupotrebi prava ovlašćenja Savjeta, koji ne samo da sebi daju za pravo da biraju kandidate za izbor direktora, već odlučuju i o proceduri i načinu sprovođenja konkursa, bolje reći istu cijene bez pravnog utemelja. Na navedenu kvazi povredu se nadovezuje šteta i podvodi se sve pod nezakonit rad generalnog direktora ničim dokazan, a kao dokaz svega navedenog je imenovanje vd Andrijane Kadije na mjesto generalnog direktora".

Vojvodić ističe da Savjet umjesto da cijeni kompletan doprinos koji je dao na finansijskoj konsolidaciji RTCG "iz svojih nenadležnosti izvodi zaključak za koji je nadležan, a to je da razriješi generalnog direktora bez valljanih i zakonitih razloga".

"Kod izloženog, a kako u konkretnom nisu billi ispunjeni zakonski razlozi za razrešenje i kako nikakvu štetu nisam pričinio RTCG u svom poslovanju, već samo korist, jer sam radio zakonito, to obavještavam javnost da će upravo Savjet RTCG biti taj koji će pričiniti štetu ovom nacionalnom emiteru, kada u sudskom postupku budem dokazao nezakonitost ove odluke", zaključio je Vojvodić.

Bonus video: