Pacijent preminuo od gripa

Riječ je o prvom registrovanom smrtnom slučaju gripa u ovoj sezoni
50 pregleda 17 komentar(a)
grip, laboratorija, Foto: Beta/AP
grip, laboratorija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.11.2016. 14:30h

Pacijent star 63 godine, koji je bolovao od više hroničnih bolesti, preminuo je juče od komplikacija sezonskog gripa.

Kod njega je, prema informacijama iz Instituta za javno zdravlje, potvrđen grip tipa A (H3) i nije bio vakcinisan protiv sezonskog virusa.

Riječ je o prvom registrovanom smrtnom slučaju gripa u ovoj sezoni.

Prema podacima Instituta, u protekloj sedmici prijavljeno je 45 osoba sa simptomima nalik gripu, a u Evropi i okruženju dominira virus sezonskog gripa tip A, podtip H3, a rjeđe H1 i tip B.

Tokom prošle sezone gripa, prvi slučaj obolijevanja od influence potvrđen je sredinom januara ove godine.

Dominirao je podtip H1, a od komplikacija je za nekoliko mjeseci umrlo 10 osoba.

Vakcinacija protiv gripa u crnogorskim domovima zdravlja počela je krajem prošlog mjeseca. Montefarm je od veledrogerije Glosarij nabavio 18.590 doza.

Vakcinacija, koja je najbolja mjera prevencije gripa, preporučuje se hroničnim bolesnicima, osobama sa oslabljenim imunitetom, onima koji su izloženi povećanom riziku od infekcije u okviru zanimanja, kao što je medicinsko osoblje, a mogu da je prime i djeca starija od šest mjeseci. Može se primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, a imunitet se razvija nakon dvije do tri nedjelje.

Epidemiolozi preporučuju redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelima, redovno pranje ruku, ishranu sa dosta svježeg voća i povrća.

Bonus video: