RTCG u problemu: Kirijom ne mogu platiti dug

“RDC je pripremio predlog da RTCG dosadašnji dug izmiri u roku od pet godina, odnosno u 60 mjesečnih rata, koji je poslat njihovom Savjetu”
8 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.11.2016. 06:25h

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) nema pravo da naplaćuje zakup prostorija Radio-difuznom centru (RDC), jer je država vlasnik zgrade.

U RDC-u tvrde da im je to saopšteno iz Uprave za imovinu i upozoravaju da će u ponedjeljak pokrenuti postupak blokade računa RTCG, ako do petka ne pristanu da u više rata plate dug od 3,5 miliona eura.

RTCG duguje 3,5 miliona eura RDC-u, po osnovu prenosa signala zemaljskim putem, od kojih 1,8 miliona po pravosnažnim presudama.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić više puta je ponovio da će dio duga otplatiti tako što će RDC morati da plati zakup prostora na šestom spratu zgrade Javnog servisa.

On je tvrdio da je zgrada u katastru upisana na RTCG, ali je prema listu nepokretnosti država vlasnik zgrade koja je Javnom servisu data na korišćenje. Vojvodić juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Predsjednik Odbora direktora RDC-a Slobodan Stanišić precizirao je da će u ponedjeljak kod sudskog izvršitelja pokrenuti blokadu računa RTCG, ukoliko do petka ne bude postignut dogovor o plaćanju duga.

“Kako bi maksimalno izašao u susret, RDC je pripremio prijedlog da RTCG dosadašnji dug izmiri u roku od pet godina, to jest u 60 mjesečnih rata, koji je poslat njihovom Savjetu”.

Savjet RTCG će danas raspravljati o dugu prema RDC, a predsjednik Vladimir Pavićević je na prethodnoj sjednici kazao da se pod hitno mora potpisati ugovor o otplati duga na rate.

Stanišić tvrdi da su aneksom ugovora sa RTCG iz 2008. godine definisane obaveze po osnovu korišćenja šestog sprata zgrade, po kojem je RDC dužan da plaća samo troškove režija, u iznosu od 3.090 eura mjesečno.

“Ugovorne strane su se sporazumjele da RDC, po osnovu korišćenja poslovnog prostora... nema dodatnih novčanih ili drugih obaveza”, piše u aneksu ugovora u koju su “Vijesti” imale uvid. Pozivajući se na pomenutu odredbu, Uprava za imovinu zaključila je da RTCG “nema pravo naplate za predmetni poslovni prostor”.

Stanišić tvrdi da je više puta upozoravao menadžment i Savjet RTCG da isplate dug na rate i da ne “bacaju” novac građana na sudske sporove kojima su osporavali potraživanja RDC-a.

Vojvodić je prije dva dana indirektno poručio da očekuje da će država pomoći RTCG da plati dug, istakavši da će se na tom primjeru vidjeti koliko im znači Javni servis...

RTCG je ranije tražio od Vlade, odnosno od Ministarstva za informaciono društvo, da im pomogne da plate dug, ali su odbijeni.

“Ne postoji valjani razlog da Vlada preuzme dug RTCG, s obzirom na to da su u predmetnom postupku donijete pravosnažne i izvršne presude krajnjih sudskih instanci”, piše u odgovoru MIDT.

Na osnovu Zakona o radio-difuznim servisima iz 2011. godine, RTCG je morao da plaća RDC-u za održavanje tehnike i prenos signala 900.000 eura godišnje.

Ustavni sud je četiri godine kasnije proglasio zakon neustavnim, a po novom zakonu RTCG nije dužna da plaća pomenute usluge RDC-u...

Stanišić v.d. direktor do izbora Hrapovićevog nasljednika

Slobodan Stanišić će od danas obavljati funkciju vršioca dužnosti direktora RDC-a, nakon što je Kenan Hrapović izabran za ministra zdravlja u Vladi Duška Markovića.

Stanišić je kazao je da će, dok se ne izabere novi direktor, na čelu Upravnog odbora biti dosadašnji potpredsjednik Srđan Stanković.

Istakao je da će brzo raspisati konkurs za direktora RDC-a.

Bonus video: