“Vodovodu” duguju 9,3 miliona: Pred utuženjem 4.434 dužnika

Dug fizičkih lica prema „Vodovodu“ iznosi 6.762.350 eura. Prema evidenciji tog preduzeća dug pravnih lica je 2.557.020 eura
144 pregleda 0 komentar(a)
česma, v oda, Foto: Shutterstock
česma, v oda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2016. 16:52h

Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je zbog duga za utrošenu vodu fizičkim licima u proteklih mjesec dana poslalo 4434 opomene pred utuženje i 734 opomene pred isključenje. Za isti period pravnim licima je upućeno 545 opomena pred isključenje.

Iz ovog preduzeća je saopšteno da prema svim fizičkim licima, koja imaju više uzastopno neizmirenih računa za vodu, u kontinuitetu preduzimaju mjere prinudne naplate, među kojima su privremeno uskraćivanje isporuke vode, ili podnošenje predloga za izvršenje.

„Naš princip jeste da dužnike prvo upozorimo da će biti isključeni sa vodovodne mreže. Svima koji se nakon isteka roka navedenog u dobijenoj opomeni ne jave nadležnoj službi Vodovoda, slijedi isključenje sa vodovodne mreže ili utuženje“, saopšteno je iz „Vodovoda“.

Ističu da se najveći efekat naplate postiže prije procesa sprovođenja isključenja ili utuženja, upravo na osnovu dobijenih opomena.

Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača kazala je da se u posljednjih godinu dana, potrošači u Podgorici najviše žale na račune za javne usluge, među kojima su i računi za vodu.

Naglašava da građani, svakako treba da plaćaju potrošeno, ali često se dešavaju brojne nepravilnosti, od strane pružalaca javnih usluga.

„Ima slučajeva da jedno domaćinstvo potroši svega nekoliko eura vode, a njihove komšije, sa istim brojem članova domaćinstva, dobiju nesrazmjerno visok račun, čak do stotinu eura“, kazala je Nikčevićeva.

Smatra da pružaoci javnih usluga zloupotrebljavaju monopolsku poziciju, tako i „Vodovod i kanalizacija“ gubitke na mreži, pokušava pokriti time što građani plaćaju i ono što nisu potrošili.

„Voda se gubi u zemlji zbog loše instalacije, a građani, ni krivi ni dužni, plaćaju enormno visoke račune“, rekla je Nikčević.

Dodaje da, prema Zakonu o zaštiti potrošača, ukoliko potrošač podnese prigovor na sporni račun, u ovom slučaju za vodu, „Vodovod“ nema pravo da ga isključi sa mreže, do okončanja postupka osporavanog računa, ali su „Vodovod“ i nadležne institucije često gluve na prigovore građana.

Istakla je i da dug zastarijeva nakon dvije godine, ali se takođe ne poštuje.

„Potrošač ne može da tuži „Vodovod“ zbog zastare duga. To se pravo može ostvariti samo u slučaju da „Vodovod“ tuži potrošača (što bi i trebalo da uradi kada su u pitanju sporni računi), pa da se na sudu utvrdi da je u pitanju zastarjelost duga“, pojašnjava Nikčević.

Dug fizičkih lica prema podgoričkom „Vodovodu“ iznosi 6.762.350 eura. Prema evidenciji tog preduzeća dug pravnih lica je 2.557.020 eura, dok je prosječan iznos računa za vodu u oktobru za domaćinstva iznosio oko 9, a za pravna lica 27 eura.

Podgoričani se žale na račune za struju, telefon...

Osim prigovora na račune za vodu, prema riječima Nikčevićeve, najčešće primjedbe Podgoričana se odnose na račune za struju, telekomunikacije, ali i na kvalitet proizvoda, naročito tehničkih uređaja.

„Potrošači teško ostvaruju svoja prava, a situacija je nikad gora, što je posljedica nepoštovanja zakona, a posebno Zakona o zaštiti potrošača“, kazala je Nikčević.

Ocjenjuje da su potrošači skoro u potpunosti nezaštićeni pored ostalog i zbog neusaglašenosti zakona.

Zakon o zaštiti potrošača, je tvrdi, u sukobu sa zakonima koji regulišu pitanje snabdijevanja vodom i strujom, što je zaključuje veliki problem.

Bonus video: