Herceg Novi: Rješenje za deponije u narednoj godini

Najveća deponija je Sutorinska rijeka i njene obale na kojima je godinama deponovan građevinski i zemljani otpad a količine su prešle 150.000 kubika
66 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2016. 14:56h

Hercegnovsko preduzeće Čistoća u ovoj godini investiralo je 150 hiljada eura u nabavku mehanizacije i opreme koja je doiprinijela da grad, rivijera i zaleđe budu čistiji nego prethodnih godina, saopštio je direktor preduzeća Borivoje Bonić na današnjoj konferenciji za novinare.

Deponije za sve vrste otpada i dalje su najveći problem Čistoće. Planom upravljanja čvrstim otpadom do 2020. godine, čiji nacrt će se naći pred odbornicima hercegnovskog parlamenta do kraja godine , biće između ostalog tačno definisani načini, količine i lokacije na kojima će se legalno odlagati građevinski, zemljani i komunalni otpad.

Do aprila 2017. godine trebalo bi da bude izvjesno da li će već završeni projekat izgradnje nove gradske deponije u Dubokom dolu dobiti zeleno svijetlo ili će biti produžen rad aktuelne deponije Tisove grede. Postoji i mogućnost da Novljani budu prisiljeni da otpad odvoze za Bar.

Po riječima sekretara Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Ilije Peulića na području hercegnovske opštine do nedavno je postojalo 17 divljih deponija, od kojih su 11 uklonjene. Ljetos je otkrivena još jedna nelegalna deponija na Malim Rosama na poluostrvu Luštica za čiju će sanaciju već naredne sedmice razgovarati sa predstavncima Morskog dobra.

Najveća deponija je Sutorinska rijeka i njene obale na kojima je godinama deponovan građevinski i zemljani otpad a količine su prešle 150.000 kubika.

Planom je predviđena deponija građevinskog otpada, a procijenjena investicija za njenu gradnju je oko 1,5 do 2 miliona eura.

Planom su definisana i posebna odlagališta i za zeleni otpad. U Centru za reciklažu u Meljinama biće postavljena biodrobilica koja će prerađivati zeleni otpad odakle će ga prevoziti u zajedničku fabriku za kompostiranje u Kotoru.

Projekat NALAS, čija je priprema već počela treba da utvrdi morfologiju optada koju Novljani odlažu kako bi se onda upravljalo njime. Plan je da se ubuduće otpad odlaže u samo dvije vrste kontejnera: za organski i sve druge vrste otpada. Biće unaprijeđeno postojeće postrojenje za reciklažu sekundarnih sirovina selekcijom iz komunalnog otpada

U ovoj godini sporvodeni su pilot projekti izgradnje nadzemne zaštite kontejnera, kao i podzemni prostori za kontejnere. Organizovano je svakodnevno pranje ulica, trgova i drugih javnih prostora u najfrekventnijim dijelovima opštine, kazao je Bonić.

Galerija

Bonus video: