Milačić: Vojvodić diskriminisao i maltretirao kandidate koji zadovoljavaju uslove za direktora TVCG

"Smatram da se izjavama generalnog direktora koje upućuju na zaključke da su uslovi konkursa "formalni", a da je presudna njegova diskreciona volja nezavisno od ovih uslova, javno promovisan nepotizam u kadriranju i radu kod RTCG"
98 pregleda 15 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: PR Centar
Marko Milačić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 28.11.2016. 12:54h

Poništavanjem Javnog konkursa za direktora Televizije Crne Gore (TVCG) bez valjanih razloga i zakonskog utemeljenja, nepovratno je kompromitovan ugled Radio televizije Crne Gore (RTCG) kao i pravna sigurnost kandidata i svih potencijalnih kandidata na radnim mjestima kod RTCG, saopštio je danas Marko Milačić, jedan od kandidata za direktora TVCG na konkursu koji je poništen.

Generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Rade Vojvodić poništio je 15. novembra Javni konkurs za imenovanje direktora Televizije Crne Gore (TVCG).

Milačić je dodao da je Vojvodić poništavanjem ovog konkursa grubo diskriminisao sve kandidate koji zadovoljavaju kriterijume konkursa i time im, ali i Javnom servisu, nanio štetu.

"Generalni direktor je morao diskvalifikovati nedovoljno kvalitetnog kandidata u okviru konkursa, u sklopu procesa rangiranja kandidata, a nikako poništavanjem cjelokupnog konkursa i diskriminacijom, te maltretiranjem ostalih kandidata, Javnog servisa, ali i javnosti.Generalni direktor je zbog ličnih animoziteta prema pojedinim potencijalnim i aktuelnim kandidatima diskriminisao sve ostale koji su se prijavili na konkurs vjerujući da se radi o utakmici za najbolje kadrovsko rješenje, što je i smisao zakona, Ustava i same konkursne procedure, što se, vidimo, ruši ličnim uticajem i zakulisnim igrama koje je dozvolio generalni direktor", istakao je Milačić u podnesku koji je podnio Savjetu RTCG.

On smatra da je sve ovo direktna odgovornost generalnog direktora RTCG o kojoj odlučuje Savjet RTCG.

"Smatram da se izjavama generalnog direktora koje upućuju na zaključke da su uslovi konkursa "formalni", a da je presudna njegova diskreciona volja nezavisno od ovih uslova, javno promovisan nepotizam u kadriranju i radu kod RTCG. Upravo nezakonito poništavanje konkursa otvara mogućnost konkurisanja kandidata koji se nisu prijavili u zakonskom roku, na koji način lična volja generalnog direktora ruši principe i ciljeve zakona i zakonske procedure. Smatram da generalni direktor RTCG dugoročno ne obezbjeđuje zakonitu organizaciju RTCG, shodno Zakonu o javnim radiodifuznim servisima, jer ključne pozicije u RTCG obavljaju vršioci dužnosti, dok je dužnost generalnog direktora da obezbjedi izbor, rad i obavljanje zakonom propisanih funkcija i organizacije RTCG, što on ne čini u dužem vremenskom trajanju, suprotno obavezi, zbog čega je pojačan njegov ličini uticaj u RTCG, ali smanjen i kompromitovan ukupni dignitet RTCG kao medijske kuće, a poogotvo kao javnog preduzeća i Javnog servisa", kazao je Milačić.

On napominje da je Savjet nadležan za ispitivanje odluka generalnog direktora RTCG, obzirom da je pravo izjavljivanja pravnog sredstva osnovni mehanizam zakonitog donošenja odluka.

"Savjet kao najveći nadležni organ u RTCG je dužan da obezbjedi dvostepenost postupka odluka koje donosi generalni direktor RTCG. Shodno tome, dužan je da obavlja i "druge poslove" iz čl 22. st. 22 Zakona o javnim radiodifuznim servisima, sve i da nisu drugom odredbom izričito propisani, tj. da radi i odlučuje kao drugostepeni organ u postupcima kod podesenih pravnih sredstava protiv odluka generalnog direktora RTCG, kada za to nije nadležan drugi organ RTCG, uključujući disciplinski postupak i postupak razjeršenja generalnog direktora RTCG, kog bira i sledstveno razrješava Savjet kao osnovi organ u zakonskoj hijerarhiji nadležnosti organa kod RTCG. Ukoliko Savjet RTCG sakrivajući se, između ostaloga, iza navodne nenadležnosti, hitno ne stopira ovakav haos u Javnom servisu, ukoliko ne smijeni generalnog direktora zbog svega navedenoga i zaštiti integritet institucije koju finansiraju svi građani Crne Gore, biće jasno da se i Savjet direktno stavio pod kišobran centara političke moći, kojima slobodni i profesionalni Javni servis nije intres", kazao je Milačić.

Bonus video: