Nadležni ne pale alarm za Pljevlja

Povećano zagađenje vazduha registrovano je od 17. novembra, a najveće vrijednosti instrumenti su registrovali 19. novembra u ponoć - 439,6 mikrograma. Uprkos lijepom vremenu, grad je okovan maglom i smogom, a Pljevljaci sunce ugledaju tek oko podne
64 pregleda 5 komentar(a)
Pljevlja zagađenje, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja zagađenje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.11.2016. 21:08h

Za razliku od država u okruženju u kojima su građani upozoreni da izbjegavaju boravak na otvorenom zbog povećanog zagađenja vazduha, nadležni u Crnoj Gori i Opštini Pljevlja to još nijesu uradili, iako je zagađenje u tom gradu višestruko veće od dozvoljenog.

Vrijednosti PM 10 čestica u Pljevljima i juče su cijeli dan prelazile dozvoljene granice. Oko 11 sati koncentracija štetnih materija iznosila je 203 mikrograma po metru kubnom, što je četiri puta više od dozvoljenih 50. U noći zmeđu četvrtka i petka, instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su vrijednosti PM 10 čestica od više od 371 mikrogram po metru kubnom.

Povećano zagađenje vazduha registrovano je od 17. novembra, a najveće vrijednosti instrumenti su registrovali 19. novembra u ponoć - 439,6 mikrograma. Uprkos lijepom vremenu, grad je okovan maglom i smogom, a Pljevljaci sunce ugledaju tek oko podne.

Za razliku od prošle godine kada su predsjednik Opštine Mirko Đačić i resorni Sekretarijat građane upozoravili na opasnosti kojima su izloženi ukoliko previše vremena provode na otvorenom, do sada se tim povodom niko nije oglasio.

Zavod za javno zdravlje u Užicu upozorio je građane tog grada na zagađen vazduh, iako su izmjerene koncentracije štetnih materija tek nešto veće od dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom.

Iz tamošnjeg Zavoda su preporučili osobama sa srčanim i plućnim oboljenjima, starijima i deci, da izbegavaju boravak napolju i produženu fizičku aktivnost...

Građanski aktivista i bloger Kemal Pajević kaže da nadležna opštinska služba nijednom do sada nije informisala građane o stanju vazduha, niti upozorila da bez prijeke potrebe ne izlaze iz domova.

“Da li ko brine o tome što djeca moraju u ovakvim uslovima ići u školu. Treba suspendovati rad škola u vrijeme enormne zagađenosti vazduha ili bar skraćivati časove”.

Bonus video: