Đurović: Šteta ogromna, školovani diskriminisani

“Generalni direktor (Rade Vojvodić) morao je da konstatuje koji kandidati ispunjavaju uslove određene konkursom, a precizno utvrđene internim aktima, i da sa njima nastavi proceduru. Poništavanjem konkursa otvorena su pitanja regularnosti procesa”, rekao je Đurović “Vijestima”
11 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Goran Đurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.11.2016. 18:18h

Član Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Goran Đurović ocijenio je da konkurs za direktora Televizije (TVCG) nije trebalo poništiti zbog navodne nepreciznosti u dijelu potrebnih kvalifikacija.

On kaže da su na taj način diskriminisani kandidati koji su imali potreban stepen školske spreme.

Ističe da je nanesena “ogromna šteta RTCG kao Javnom servisu, koji treba da na objektivan i na nepristrasan način informiše građane i doprinese demokratizaciji crnogorskog društva“.

“Generalni direktor (Rade Vojvodić) morao je da konstatuje koji kandidati ispunjavaju uslove određene konkursom, a precizno utvrđene internim aktima, i da sa njima nastavi proceduru. Poništavanjem konkursa otvorena su pitanja regularnosti procesa”, rekao je Đurović “Vijestima”.

Savjet RTCG danas će zasjedati povodom žalbi kandidata za direktora TVCG, koje su podnesene nakon poništenja konkursa.

U najavi za sjednicu Savjeta piše da će na dnevnom redu biti “Informacija o poništenju konkursa za imenovanje direktora TVCG”.

Jedan od kandidata Marko Milačić podnio je u ponedjeljak žalbu zbog poništenja i prijavu za novi konkurs.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Milačićeva žalba nije jedina.

Na sjednici Savjeta će se navodno raspravljati i o poništenju konkursa za urednike u TVCG, o čemu su “Vijesti” pisale prije nekoliko dana.

Prema pravilniku i zakonu, urednike predlaže direktor TVCG, za kojeg je trenutno raspisan konkurs.

Vojvodić je prije desetak dana poništio konkurs za direktora TVCG zbog “tehničke greške” u tekstu oglasa koja se odnosila na stručnu spremu.

Konkursom je bilo predviđeno da je za obavljanje direktorske funkcije potrebna “najmanje visoka stručna sprema”, šta podrazumijeva i bečelor diplomu (VI nivo), dok je u sistematizaciji radnih mjesta RTCG za to mjesto predviđena diploma specijaliste (VII2 nivo).

Milačić u žalbi navodi da Zakon o radio-difuznim javnim servisima predviđa da direktor televizije može biti lice koje ima „najmanje visoku stručnu spremu“, dok Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija, kao kvalifikaciju „visokog obrazovanja“ predviđa i VI nivo (180 CSPK).

Predsjednik Savjeta RTCG Vladimir Pavićević ranije nije želio da komentariše da li neko treba disciplinski da odgovara zbog konfuzije koja je nastala poništavanjem konkursa.

Kazao je da će Savjet odlučiti o tome.

Vijesti” su ranije objavile da kandidatkinja za direktora TVCG Sonja Drobac nema potrebnu stručnu spremu za to radno mjesto, odnosno da je imala samo bečelor diplomu.

Na konkurs su se javili i novinari Andrijana Kadija, Sabrija Vulić, Mladen Đuretić, Časlav Vujotić i Dragan Cvijović.

Bonus video: