Neozbiljni vizionari i pitanja bez odgovora

Mitrović je rekao da se u tom dokumentu ne precizira na koji način i u kojoj će se mjeri poboljšati kvalitet vazduha u Pljevljima izgradnjom toplane, već se paušalno ističe da će ovaj projekat “značajno” smanjiti zagađenje vazduha
180 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Mitrović, Foto: Vijesti
Milorad Mitrović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 23.11.2016. 20:46h

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović tvrdi da je nakon javne rasprave o uticaju izgradnje toplane na životnu sredinu u Pljevljima, i dalje nepoznato kada će u cjelini biti realizovana toplifikacija grada.

Mitrović je rekao da se u tom dokumentu ne precizira na koji način i u kojoj će se mjeri poboljšati kvalitet vazduha u Pljevljima izgradnjom toplane, već se paušalno ističe da će ovaj projekat “značajno” smanjiti zagađenje vazduha.

“Jedan od obrađivača dokumenta profesor Drago Blečić nije mogao jasno da kaže ni jedan podatak ili cifru koliko će gradnja toplane poboljšati sadašnje, veoma loše stanje vazduha u najzagađenijem gradu Evrope. Postavlja se logično pitanje - zašto grade toplanu pod izgovorom poboljšanja lošeg kvaliteta vazduha ako ne znaju za koliko će doprinijeti smanjenju zagađenja. Nema veoma važnih podataka - koliki će se broj građana Pljevalja priključiti na toplovod, koliko će trajati gradnja toplovoda i koja naselja će biti priključena. Zašto se prećutkuje i toleriše nepoštovanje potpisanog ugovora kojim se EPCG obavezala da prilikom gradnje prvog bloka TE 'Pljevlja' paralelno izgradi primarnu i skundarnu mrežu toplovoda i izvršiti toplifikaciju grada... To je bila ugovorna obaveza koja do nije ispoštovana. EPCG je i danas dužna da ispoštuje taj ugovor, a ne da se troši novac građana na gradnju toplane za koju nema osnovnih analiza i studija o načinu gradnje, njenoj ekonomskoj isplativosti, cijeni i načinu nabavke energenta. Treba li po ko zna koji put podsjećati da već imamo toplu vodu koja tridesetpet godina otiče u rijeku Vezišnicu, koju očigledno vizionari ne mogu da iskoriste ni za šta, pa ni za zagrijavanje domova građana Pljevalja”, kazao je Mitrović.

Velika je dilema, kaže, odakle će se obezbijediti ogromne količine biomase kao gorivo za toplanu.

“Iz kojih i čijih šuma će biti obezbijeđena bio masa, s obzirom na to da znamo da su date koncesije samo jednom koncesionaru na 30 godina. Ili je već taj koncesionar usmeno pristao da dozvoli sakupljanje i ekspolataciju biomase iz njegovih, koncesionih etata. Na koji način i čime će se obezbijediti njen transport iz šume do postrojenja toplane ko će ga i na koji način raditi i ko će to, i koliko plaćati. Niko ne nalazi za shodno da saopšti koliko će građana imati mogućnost da bude priključeno na sistem daljinskog grijanja? Da li će to biti oni građani koji i sada imaju centralno grijanje ili će taj broj biti znatno veći i koliki? Niko se nije sjetio da uradi analize i izračuna koliki su iznosi novčanih sredastava koja će biti potrebna građanima da bi svoje domove priključili na toplovod? Ovo iz razloga što se ogromna većina građana Pljevalja nalazi u ekstremnom siromaštvu. Na koji način će građani plaćati grijanje. Ako na primjer, cijena grijanja bude kao sadašnja - od oko 600 eura na godišnjem nivou, ogromna većina građana neće moći finansijski da izdrži i obezbijedi grijanje na taj način. Sve ovo se mora znati prije ulaska u realizaciju ovako značajnog i zahtjevnog projekta. Sve ovo govori o neozbiljnosti pristupa ovom za građane Pljevalja veoma važnog projekta”, istakao je Mitrović.

Bonus video: