Poboljšati uslove studiranja za mlade sa invaliditetom

Prodekan za nastavu nikšićkog Filološkog fakulteta, Sonja Nenezić, kazala je da Univerzitet Crne Gore kontinuirano radi na poboljšanlju uslova studiranja mladima sa invaliditetom
123 pregleda 0 komentar(a)
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2016. 14:39h

Na Fakultetima u Crnoj Gori, gdje trenutno studira 95 mladih sa invaliditetom, neophodno je prije svega poboljšati pristupačnost, kako bi imali iste uslove za obrazovanje kao i ostali visokoškolci.

To je ocijenjeno na radionici za nastavno i administrativno osoblje koju su na na nikšićkom Filološkom fakultetu organizovali Pomorski fakultet iz Kotora i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore.

Radionica je organizovana u okviru projekta Tranzicija studenata s invaliditetom od obrazovanja ka zapošljavanju (Trans2Work) u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, koji finansira Evropska komisija kroz Erasmus plus program, a sprovode ga partneri iz tih država, kao i Grčke, Slovenije Poljske, na čelu s Univerzitetom Makedonija u Solunu.

Cilj radionice je, kako je saopšteno, pružanje bližih smjernica nastavnom i administrativnom osoblju Univerziteta u radu sa studentima s invaliditetom i prepoznavanje prioritetnih polja djelovanja, kako bi se unaprijedio njihov položaj i omogućila im se podrška u prelaznom periodu od obrazovanja ka zapošljavanju.

Prodekan za nastavu nikšićkog Filološkog fakulteta, Sonja Nenezić, kazala je da Univerzitet Crne Gore kontinuirano radi na poboljšanlju uslova studiranja mladima sa invaliditetom.

“Želja je da svi visokoškolci imaju iste uslove studiranja. Da bi se to omogućilo neophodno je vrijeme, sistematičan rad, usklađivanje nekih drugih društvenih činilaca i finansijska potpora. Zahvaljujući afirmativnoj zakonskoj regulativi, imamo donekle poboljšane uslove i položaj studenata sa invaliditetom”, kazala je Nenezić.

Prema njenim riječima, to nije ni približno onome kako bi to trebalo da izgleda, jer je neophodno poboljšati elementarne uslove, počev od fzičkog pristupa slušaonicama, studentskim službama, bibliotekama i drugim prostorijama fakulteta.

”Univerzitet se trudi da ispuni te uslove, a jedan od njih je i omogućivanje besplatnog studiranja studentima sa invaliditetom. I Filolološki fakultet, kao jedna od organizacionih jedinica, sprema se da se uljuči u taj proces i u pripremi je procedura za izgradnju lifta, kako bi prostorije koje su na spratu bile dostupne studentima sa invaliditetom”,kazala je Nenezić.

Izvršna direktorica UMHCG, Marina Vujačić, precizirala je da na fakultetima u Crnoj Gori studira 95 osoba sa invaliditetom, od kojih 20 na Filozofskom i Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Vujačić je ukazala da je problem kada je u pitanju nikšićki Fakultet, ali i ostale univerzitetske jedinice, nepristupačnost za ulazak na predavanja, dok je problem za osobe sa oštećenim vidom i nedostatak literature.

”Nadam se da će ti problemi biti prioriteno rješavani, jer je Fakultet u Nikšiću raspisao tender za izgradnju lifta”, kazala je Vujačić.

Govoreći o projektu, u okviru koga je održana današnja radionica, Vujačić je kazala da je riječ o povezivanju i podršci koju treba pružiti studentima sa invaliditetom u procesu obrazovanja u prelasku na tržište rada.

Prema njenim riječima, u taj projekat uključeni su i Zavod za zapošljavanje i neka preduzeća iz država koja ga realizuju.

Vujačić je podsjetila da su prošle godine organizovali radionicu sa poslodavcima, i da uskoro planiraju još jednu jer su, kako je ocijenila, poslodavci veoma važna karika, s obzirom na vrlo nizak nivo inicijative između njih i osoba sa invaliditetom.

Razlog tome je, kako je navela, neinformisanost poslodavaca, ali i strahovi kod osoba sa invaliditetom zbog ranijih iskustava i nedostatka podrške.

”U cilju što bolje informisanosti i povezanosti studenata sa invaliditetom i poslodavaca biće izrađen web portal koji će omogućiti bolju povezanost i istovremeno informisanost poslodavaca o mogućnostima i sposobnostima osoba sa invaliditetom”, najavila je Vujačić.

Ona je kazala da su u okviru projekta planirane i studijske posjete, prije svega Varšavi.

"Jer je sticanje novih iskustava od velikog značaja za studente”, dodala je Vujačić.

Bonus video: