Nastavak praćenja verbalnog nasilja nad LGBT zajednicom

Tim za praćenje govora mržnje i verbalnog nasilja na internetu je, u proteklih 2 mjeseca, registrovao i prijavio ukupno 39 pojedinaca/ki koji su na internetu prijetili nasiljem LGBTIQ osobama
55 pregleda 3 komentar(a)
gej, LGBT, Foto: Shutterstock
gej, LGBT, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.11.2016. 14:48h

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres, u sklopu projekta "Stojimo zajedno - poboljšanje zaštite žrtava nasilja" koji se realizuje u partnerstvu sa Centrom za ženska prava, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država u Podgorici, nastavlja sa aktivnostima praćenja govora mržnje i verbalnog nasilja nad pripadnicima/cama LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres

Tim za praćenje govora mržnje i verbalnog nasilja na internetu je, u proteklih 2 mjeseca, registrovao i prijavio ukupno 39 pojedinaca/ki koji su na internetu prijetili nasiljem LGBTIQ osobama. Ove prijave uključuju kvalifikovanje LGBTIQ osoba kao bolesnih, prijetnje smrću kao i različitim oblicima nasilja.

"Primjetno je da se aktivnosti pojedinaca koji imaju tendenciju pisanja prijetećih poruka namijenjenih samoj zajednici povećava u periodima povećane medijske aktivnosti u oblasti LGBTIQ tematike. Dakle, pored činjenice da medijski istupi LGBTIQ pokreta za rezultat imaju pokretanje diskusije na samu temu, takođe dolazi i do identifikacije onih komentara i slučajeva gdje se LGBTIQ zajednica tretira na diskriminatoran način. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste porast komentara na medijskim portalima i društvenim mrežama koji se odnose na prizivanje na nacizam i fašizam, kao primjera kako se treba odnositi ka LGBTIQ zajednici. Statistički gledano, počinioci ovih djela uglavnom su muškarci, odnosno 31 slučaj, dok su žene počinile 8 od ukupno 39 prijavljenih slučajeva."navodi se iz Tima za praćenje govora mržnje i verbalnog nasilja na internetu.

U saopštenju se navodi da pored slučajeva koji se odnose na LGBTIQ zajednicu, Tim za praćenje govora mržnje i verbalnog nasilja na internetu LGBT Foruma Progres prijavio je i nekoliko slučajeva diskriminatornih komentara upućenih RAE populaciji, dva slučaja diskriminatornih komentara upućenih srpskoj nacionalnoj manjini, kao i dva slučaja korupcije u obrazovanju.

"LGBT Forum Progres, kroz djelovanje Tima, nastaviće sa praćenjem govora mržnje i verbalnog nasilja na internetu, kao i svih slučajeva nasilja, zločina iz mržnje, govora mržnje i diskriminacije LGBTIQ osoba, ali i sa prijavljivanjem ovih slučajeva nadležnim institucijama. LGBT Forum Progres poziva sve osobe koje su iskusile ovakve tipove nasilja, ili bili svjedok istima, da se za podršku i pomoć obrate Timu za praćenje govora mržnje i verbalnog nasilja na internetu slanjem emaila na info@lgbtprogres.me ili putem profila LGBT Foruma Progres na društvenim mrežama (FB: @lgbtforumprogres; TW: @lgbtfp)", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: