Hercegnovski osnovci na Cetinju

Djeca će biti smještena na Ivanovim koritima
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2016. 14:30h

U okviru projekta "Upoznajmo istoriju prijestonice" koji finansira Zavod za školstvo, du ponedjeljak je na Cetinje otputovalo 120 učenika sedmog razreda osnovne škole Dašo Pavičić. Oni će u crnogorskoj prijestonici boraviti tri dana, tokom kojih će obići i upoznati se sa istorijatom i značajem Cetinjskog manastira, Biljarde, dvorcem Kralja Nikole, i Vladičinog doma u kome je smješten Istorijski muzej.

Posjetiće i Vlašku - dvorsku crkvu na Ćipuru, spomenik Lovćenska vila, zgrade bivših poslanstava, galeriju Dado Đurić, kraljevsko pozorište Zetski dom, predsjedničku rezidenciju, Nacionalni park Lovćen i ako vremenske prilike dozvole, Mauzolej na Lovćenu.

Djeca će biti smještena na Ivanovim koritima. Ovo je druga grupa hercegnovskih osnovaca koja ove godine boravi na Cetinju, kako bi se upoznala sa našom istorijom.

Prije njih na Cetinju su, takođe u okviru programa Upoznajmo istoriju prijestonice boravili đaci osnovnih škola "Milan Vuković" i "Orjenski bataljon" iz Herceg Novog.

“Đaci su se takmičili, uz saradnju sa animatorima, u kvizu u kome je trebalo da pokažu šta su i koliko naučili o našoj prijestonici i zemlji”, kazala je po povratku sa Cetinja direktorica O.Š. "Orjenski bataljon" Jarmila Radović. Ona je istakla da je projekat izuzetno koristan i da je đacima “lakše da usvoje gradivo kada vide Cetinje sa toliko kulturno istorijskih znamenitosti i na licu mjesta dobiju informacije o poznatim događajima i ličnostima ”.

Za hercegnovske osnovce bilo je predivđeno i vrijeme za sport i rekreaciju, kao i za zabavu.

Posljednjeg dana đaci su posjetili Rijeku Crnojevića gdje su očuvani ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića, kao što su podrumska prostorija jedne davno porušene zgrade, koja se vezuje za rad Obodske štamparije, gdje je štampana prva ćirilična knjiga "Oktoih prvoglasnik" 1494.godine.

Galerija

Bonus video: