"Ko krene u avanturu da ukida naknade majkama - suočiće se sa protestima"

Do sada majke, istakao je Sadik Klimenta, niko nije pitao kako su živjele poslednje dvije decenije, kroz šta su prolazile dok se sjever uništavao i pljačkao, dok su ostajale bez posla
62 pregleda 19 komentar(a)
Naknade za majke, Foto: Aida Skorupan
Naknade za majke, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 19.11.2016. 10:24h

Ko god krene u avanturu da ukida naknade majkama troje i više djece na sjeveru Crne Gore, suočiće se sa masovnim protestima građana, dogovorile su NVO sa sjevera na današnjem zajedničkom sastanku koji je održan u Bijelom Polju.

"Ovo želimo poručiti onima koji daju neke predloge na koji način da se počnu ukidati majkama naknade koje su ostvarile to pravo. Samo u Bijelom Polju 2.900 majki je do sada ostvarilo to pravo, pa tim predlagačima i onim koji razmišljaju u pravcu ukidanja, poručujemo da saberu koliko je to članova u 2.900 porodica i koliko ih je u svim opštinama na sjeveru. Ako misle da se, kao do sada, mogu igrati sa građanima sjevera, tjerati ih u ćorsokak i vjerovati da će i dalje ćutati dok ih pljačkaju i raseljavaju, grdno se varaju", kazao je ispred nevladinih organizacija sa sjevera Sadik Klimenta.

Do sada majke, istakao je on, niko nije pitao kako su živjele poslednje dvije decenije, kroz šta su prolazile dok se sjever uništavao i pljačkao, dok su ostajale bez posla.

"Niko ih nije pitao kako su školovale svoju djecu, da li im je iko do sada objasnio zašto su njihova djeca ostala bez dečijeg dodatka. Da li su možda majke predložile zakon o naknadama i izglasale ga u Skupštini Crne Gore? Naravno da nijesu, ali majke iz Rožaja su pokazale da majke na sjeveru više neće dopustiti da njih i njihove porodice neko ugrožava smatrajući ih gradjanima drugog reda i uslovljavajući ih da napustaju svoje domove seleći se po svijetu", kazao je Klimenta.

On je poručio svim majkama na sjeveru da se ne plaše da će izgubiti pravo na naknadu, jer to ne dozvoljava Ustav Crne Gore, kao i da će NVO sa sjevera, u slučaju da neko bude krenuo u avanturu da im ukida to pravo, organizovati masovne proteste.

"Avanturistama iz Podgorice poručujemo - smanjite doživljaje i tražite sredstva tamo gdje treba da tražite, da bi začepili minuse koje nijesu gradjani sa sjeveru napravili već vi sami u Podgorici. Nije sjever više kao što je nekad bio. Dosta je ćutao. I nakon formiranja nove Vlade bez obzira ko je formirao, mi ćemo nastaviti da se i dalje zajedno sa gradjanima borimo za ravnopravan status u državi, protiv svih vidova diskriminacije", poručio je Klimenta.

Bonus video: