Kako Stijepović planira da Podgorica zarađuje od otpada

Stijepović je, nakon otvaranja novosagrađene treće sanitarne kade u krugu preduzeća “Deponije”, istakao da će tako nastala električna energija ući u sistem EPCG
90 pregleda 0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.11.2016. 14:39h

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je da Glavni grad planira da problem komunalnog otpada pretvori u izvor dodatnih prihoda, tako što će biogas pretvarati u električnu energiju.

Stijepović je, nakon otvaranja novosagrađene treće sanitarne kade u krugu preduzeća “Deponije”, istakao da će tako nastala električna energija ući u sistem EPCG.

Direktor preduzeća "Deponija" Arsenije Boljević je istakao da je, vezano za taj posao, u toku izrada dokumentacije za pripremu javnog poziva.

Boljević je kazao da je izrada treće sanitarne kade, počevši od iskopa, postavljanja izolaterskih materijala, izrade sistema za kaptažu biogasa i ocjednih voda i izrade tri bunara koji vode ocjeđuju u kolektor, vrhunskog kvaliteta.

On je istakao da je u njenu izgradnju uložen 1,1 milion eura, navodeći da se na deponiji "Livade" ove godine izvode investicije vrijedne tri miliona eura.

Stijepović je kazao da su izgradnjom treće sanitarne kade pokazali da Glavni grad brine o zaštiti životne sredine, vode i vazduha, u čemu, Glavni grad ekološke države, treba da prednjači.

"Skorim otvaranjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda imaćemo zaokruženu tu cjelinu i apsolutnu zaštitu životne sredine u Podgorici, kako predviđaju direktive Evrospke unije iz ove oblasti", ocijenio je Stijepović.

On je kazao da ove godine, na dnevnom nivou, imaju 15 tona više komunalnog otpada u odnosu na prošlu godinu.

Radove na izgradnji treće sanitarne kade na deponiji „Livade“, koji su započeti početkom jula tekuće godine, izvodila je firma "Bemax".

Izgradnju sanitarne kade je dijelom finasirana iz budžeta Glavnog grada, a dijelom iz sopstvenih sredstava "Deponije".

Bonus video: