Planiraju nove namete u PG: Uvode komunalnu naknadu 2017.

"Obveznik čije je ukupno zaduženje manje od 12 eura godišn je, može platiti komunalnu naknadu jednom godišnje"
13 komentar(a)
Podgorica, Hram, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Hram, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.11.2016. 14:51h

Glavni grad namjerava da građanima od prvog januara uvede i komunalnu naknadu, a kolika će biti zavisiće od površine stana ili poslovnog prostora, kao i od zone, odnosno dijela Podgorice u kojem se nekretnina nalazi.

Ukoliko Skupština glavnog grada usvoji nacrt Odluke, koji je na javnoj raspravi do 22. novembra, komunalna naknada plaćaće se mjesečno.

Tako bi za stan od 60 kvadrata u centru grada, mjesečno trebalo za komunalnu naknadu izdvojiti dva i po eura, odnosno trideset godišnje.

Prema podacima MONSTAT-a iz popisa stanovništva 2011. u Podgorici je bilo 72.959 stanova.

Komunalna naknada, kako je navedeno u Odluci, trebalo bi da se plaća do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

"Obveznik čije je ukupno zaduženje manje od 12 eura na godišnjem nivou, može platiti komunalnu naknadu jednom godišnje, a najkanije do 31. decembra tekuće godine", istaknuto je u dokumentu.

Komunalna naknada plaćaće se i za poslovne hale za proizvodne i prerađivačke namjene, garažne prostore, pomoćne i montažne objekte privremenog karaktera.

Kako se navodi u dokumentu, Odluka treba da se donese jer je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o komalnim djelatnostima 31. jula ove godine, a koji je stupio na snagu 25. avgusta, a njim je između ostalog uvedena i komunalna naknada kao prihod jedinice lokalne samouprave.

"Lokalnoj samoupravi je dato ovlašćenje da komunalnu naknadu utvrdi donošenjem opštinskih propisa - odluke kojom će se utvrditi uslovi, način, rokovi i postupak plaćanja", navodi se u obrazloženju.

Rasprava je u elektronskoj, pisanoj i usmenoj formi.

Građani i pravna lica mogu dostaviti primjedbe, sugestije i predloge elektronski na mejl finansije@ podgorica.me, pismeno na adresu Sekretarijata za finansije, Ulica Njegoševa 13. Javna rasprava će se održati u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović” 22. novembra u 12 časova.

"Predloženo je da se rješenje o utvrđivanju komunalne naknade donosi na godišnjem nivou, a da se u njemu obračunava komunalna naknada po mjesecima, kao i da se ista plaća mjesečno, kako bi se tako dodatno rasteretili obveznici", napisano je u dokumentu.

Novac od komunalne naknade, navodi se da je prihod lokalne samouprave i koristi se za finansiranje obavljanja djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje i tekućeg investicionog održavanja opreme i sredstava za obavljanje istih.

Pet zona, žalbe i prinudne naplate po zakonu o porezu

Prema nacrtu Odluke visina komunalne naknade određuje se na osnovu cijene komunalne naknade po metru kvadratnom, koja se množi sa koeficijentom zone i namjene.

"Cijena komunalne naknade je ista za sve obveznike i iznosi 0,032 eura po metru kvadratnom", piše u dokumentu. Navedeno je da grad ima pet zona , prvu “A” za koju je koeficijent 1,3, zatim prvu sa koeficijentom 1,2. Za drugu zonu je koeficijent 1,10, za treću je jedan, četvrtu 0,80, a za petu je 0,70.

"Za stambeni prostor koeficijent namjene iznosi jedan, poslovni prostor 1,3, poslovne hale za proizvodne i prerađivačke namjene 0,70, garaže 0,50, pomoćne objekte 0,40, montažne privremenog karaktera 0,90", istaknuto je u Odluci. Komunalnu naknadu plaćaju vlasnici stambenog i poslovnog prostora, garaže, pomoćnog i montažnog objekta. Kako je naznačeno, ne plaća se na nepokretnosti u državnoj svojini, osim ako su izdati u cilju obavljanja djelatnosti radi sticanja dobiti.

"Za uspostavljanje evidencije koriste se podaci koje vode organi lokalne uprave nadležni za utvrđivanje drugih lokalnih javnih prihoda...", objašnjeno je u dokumentu. U pogledu načina utvrđivanja komunalne naknade, obračunavanja, rokova, žalbe, prinudne naplate i drugih pitanja koja nijesu regulisana Odlukom, primjenjuju se odredbe zakona kojim je uređen poreski postupak.

Bonus video: