PROTIV MINI HIDROELEKTRANE

Peticija 250 Plavljana: Rijeka da ne puni privatne džepove

Direktor Doma zdravlja Omer Šahmanović upozorava da bi izgradnjom hidrocentrale grad ostao bez pitke vode...
328 pregleda 7 komentar(a)
Plav grad, Foto: MAPIO
Plav grad, Foto: MAPIO
Ažurirano: 14.11.2016. 21:09h

Više od 250 građana Plava, među kojima i desetak doktora, zatražilo je od predsjednika Opštine Orhana Šahmanovića da obustavi objavljivanje odluke o lokalnoj studiji za izgradnju male hidroelektrane (mHE) na vodotoku Đurička  rijeka  sa pritokama, koju je nedavno usvojila lokalna Skupština.

Potpisnici peticije navode da bi usvajanje odluke nanijelo štetu građanima, jer se sa vodotoka Đurička  rijeka  napaja cijela Opština.

Najavili su da će, u slučaju da nadležni u Opštini ne prihvate zahtjev protiv njihovih „nesavjesnih i diverzantskih postupaka“, preduzeti i druge mjere, kako bi zaustavili „realizaciju ličnih interesa visokih opštinskih funkcionera“.

Zahtjev ljekara i direktora plavskog Doma zdravlja Omera Šahmanovića da prisustvuje sjednici SO je odbijen.

On je odbornicima poručio da bi izgradnja mHE uticala na zdravlje građana i da bi Opština ostala bez pitke i ispravne vode.

On je „Vijestima“ rekao da tokom ljetnjih mjeseci pojedina naselja u Plavu uopšte nemaju vodu.

Potpisnici peticije navode da je predsjednik Opštine sjednicu zakazao po hitnom postupku, te da je predlog odluke o lokalnoj studiji za izgradnju mHE bila prva tačka dnevnog reda.

Izvršni odbor Bošnjačke stranke u Plavu je tražio odlaganje te tačke, jer, kako su kazali, nisu bili dovoljno upoznati sa temom.

Odluka je na kraju ipak usvojena glasovima odbornika SDP (7), BS (5), SNP (3) i DF (1). DPS je bio uzdržan.

Dva odbornika BS su napustila sjednicu, jer nisu željeli da glasaju.

Direktor Doma zdravlja navodi da je, uprkos jednoglasnoj odluci Izvršnog odbora BS, da odlože usvajanje odluke o izgradnji mHE, većina odbornika te partije podržala odluku, zahvaljujući pritisku predsjednika Opštine.

“Odluka je donesena na račun neprirodne koalicije, koja trenutno ne obavlja opštinsku vlast u Plavu“.

Predsjednik Opštine rekao je da je lokalna studija za izgradnju mHE bila na javnoj raspravi u julu.

Njegove navode negirali doktor Šahmanović i odbornik Albanske alternative Iber Hoti. Direktor Doma zdravlja je kazao „Vijestima“ da javna rasprava nije sprovedena propisno, te da nema ni zapisnika.

Hoti je tražio da bude saopšteno kad i gdje je objavljena informacija o javnoj raspravi. On je glasao protiv usvajanja odluke.

Doktor Šahmanović je kazao da je peticija građanska inicijativa.

“Ovo je stvar građana, a ne partija“.

Preporučujemo za Vas