Letio 5.000 sati za 10 miliona dolara

Dogovoreno je vraćanje aviona vlasniku prije isteka ugovora, bez ikakvih dodatnih troškova - penala, tvrde iz kompanije
149 pregleda 0 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Planespotters
Montenegro Airlines, Foto: Planespotters
Ažurirano: 12.11.2016. 17:14h

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines (MA) preduzela je niz koraka u racionalizaciji korištenja svoje flote koju trenutno čini šest operativnih i tri prizemljena aviona. Najznačajniji korak je vraćanje vlasniku – kompaniji "GE Capital Aviation Service" (GECAS), najmlađeg aviona u floti MA – "embraera E-190", registarskih oznaka 4O-AOD, a što će se najvjerovatnije, dogoditi početkom naredne godine. Odbor direktora MA je naime, prihvatio predlog operativnih službi za vraćanje tog aviona vlasniku, a što je od ranije bila želja menadžmenta aviokompanije.

"Vraćanje tog aviona nije se moglo realizovati ranije, jer je njegova isporuka ugovorena prije pet godina. Nakon serije pregovora sa predstavnicima GECAS-a postignut je dogovor o njegovom vraćanju prije isteka ugovora i to bez ikakvih dodatnih troškova-penala, osim onih definisanih Ugovorom -. neophodno je realizovati tzv. radove baznog održavanja. Procedura vraćanja će otpočeti čim i Odbor direktora GECAS-a potvrdi odluku i trajaće oko dva mjeseca", kazali su "Vijestima" iz uprave MA.

Oni podsjećaju da je ugovor o tzv. dry lease, odnosno dugoročnom zakupu od GECAS-a tog aviona potpisao prethodni menadžment MA predvođen Zoranom Đurišićem 2011. na period od 10 godina.

Potpuno novi "embraer E-190" isporučen je MA 18. maja 2014. i od tada do danas je ostvario tek nešto malo više od 5.000 sati ukupnog naleta što je izuzetno malo kada se imaju u vidu prosječne prilike u komercijalnoj avijaciji. Podatak da je avion 4O-AOD do sada tako malo letio, pokazuje da je njegova nabavka 2011. bila potpuno nepotrebna jer je i postojeća flota MA bila više nego dovoljna da obavi kompletan redovan i čarter saobraćaj te kompanije.

Na pitanje koliko su do sada platili GECAS-u za iznajmljivanje ovog aviona, accuontanle mendžaer MA Darko Abramović je kazao da po ugovoru koji je potpisao prethodni menadžment nacionalne kompanije, mjesečna rata iznosi 255.000 dolara, plus nadoknada za održavanje u iznosu 400 dolara po satu leta.

"MA je na godišnjem nivou samo po ovom ugovoru, GECAS-u je plaćao približno četiri miliona dolara. Do danas je MA za dry lease aviona 4O-AOD, platio ukupno 10,1 miliona dolara", kazao je Abramović.

Inače, od GECAS-a su iznajmljena i dva najstarija "embraera E -195" u floti MA, registracija 4O-AOA iz 2008. i 4O-AOB iz 2009. godine. Pored njih u upotrebi je i još jedan avion tog tipa, 4O-AOC iz 2010, koji se jedini u poslovnim knjigama vodi kao vlasništvo MA jer je kupljen na 12-godišnji kredit od brazilske banke BNDES u aranžmanu vrijednom 45 miliona dolara, a koji je takođe sklopio Đurišić.

Do danas je MA uz pomoć Vlade, Brazilcima otplatio tačno polovinu vrijednosti tog aviona, odnosno ukupno 22,5 miliona dolara. Inače, od aktuelne flote od šest operativnih aviona, MA će tokom zimskog perioda u kome obavlja 44 leta nedjeljno, koristiti četiri vazduhoplova – tri E-195 i jedan od dva preostala operativna "fokera F-100".

Abramović je kazao da je takva odluka donešena "na osnovu izvršenih analiza, planiranih radova, obuka i komercijalnih zahtjeva".

"Po ugledu na druge avio kompanije, obezbijediće se dodatni, rezervni resursi kroz upotrebu i drugog "fokera" iz razloga što su na svim avionima planirani strukturni radovi za pripremu ljetnje sezone, a što znači da će uvijek biti operativna četiri aviona", objasnio je Abramović.

Prema procjenama, optimizacija korištenja postoječe flote u zimskom peridu MA-u bi trebala donijeti uštedu od preko tri miliona eura.

Rastaviće u djelove tri otpisana "fokera"

Na pitanje što se dešava sa tri već ranije prizemljena aviona tipa F-100 čiji su tehnološki resursi pri kraju pa se ne isplati više ulagati u njih, Abramović je kazao da na dva oglasa za njihovu prodaju nije bilo interesovanja, ali uprava MA "do sada nije prestala da na tržištu traži zainteresovane kupce".

"Pri tom se uvijek vodilo računa pa i danas o tome da je izražena razlika u knjigovodstvenoj vrijednosti prizemljenih F-100 koja iznosi 10,7 miliona eura i cijene za njihovu prodaju koje je nudilo tržište. S tim u vezi, nedavno je MA dobio ponudu za prodaju sva tri aviona F-100 ( AOK, AOT i AOL) u iznosu od 400.000 eura, čije bi evenutalno prihvatanje po automatizmu podrazumijevalo finansijski gubitak kompanije. Nažalost, procjena vrijednosti aviona je urađena 2008. godine i rezultat je namjere da se dobije adekvatno obezbjeđenje za kreditno zaduženje MA", kazao je Abramović.

Dodao je da stoga uprava MA, imajući u vidu nisku tržišnu cijenu prizemljenih "fokera" i na osnovu procjena sektora za održavanje vazduhoplova, donijela odluku "da je mnogo bolje da se napravi stok rezervnih djelova koje bi MA koristio u periodu dok ima operativne avione tipa F-100".

To u praksi znači da će se ispravni djelovi sa tih aviona uz odobrenje proizvođača, moći koristiti za održavanje dva preostala operativna MA-ova F-100. Iskoristivi ispravni djelovi sa jednog prizemljenog "fokera" već su skinuti i smješteni u magacin MA, a to će se uraditi i sa preostala dva prizemljena aviona kada oni izađu iz programa redovnog održavanja kojem su još podvrgnuti.

Abramović je dodao da će mendžment MA razmotriti i ideju koja je došla od pojedinih pilota te kompanije, da se jedan rashodovani "foker" eventualno proda Aerodromima Crne Gore kao osnov protivpožarnog poligona za obuku aerodromskih vatrogasaca.

Bonus video: