Lazović ide, sa njim i Dobričanin

Lazović juče nije želio da komentariše spekulacije da je u posljednje vrijeme u lošim odnosima sa Šegrtom i da je to razlog zbog kojeg odlazi nakon svega godinu i po
1076 pregleda 22 komentar(a)
Budimi Šegrt, Ranko Lazović, Foto: Savo Prelević
Budimi Šegrt, Ranko Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2016. 07:54h

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ranko Lazović podnio je ostavku premijeru Milu Đukanoviću, a sa funkcije će se najvjerovatnije povući i medicinski direktor Vladimir Dobričanin.

Lazović je juče “Vijestima” kazao da je zahtjev za prekid mandata uputio Đukanoviću prije tri dana, pojasnivši da je to učinio iz “ličnih razloga”.”Vijestima” je potvrđeno da zatjev za prekid mandata nije upućen ministru zdravlja Budimiru Šegrtu, koji je i predložio Lazovića za tu funkciju.

Lazović je juče istakao da je u operacionoj sali proveo 30 godina i da smatra da mu je tamo mjesto.

“Zahvaljujem zaposlenima KCCG na podršci, a od novog direktora očekujem više”.

Lazović juče nije želio da komentariše spekulacije da je u posljednje vrijeme u lošim odnosima sa Šegrtom i da je to razlog zbog kojeg odlazi nakon svega godinu i po.

Šegrt juče nije odgovarao na pozive, pa su “Vijesti” ostale uskraćene za odgovore, između ostalih, i kako komentariše to što je Lazović podnio ostavku Đukanoviću.

Vlada je u aprilu prošle godine imenovala Lazovića za direktora KCCG, nakon što je njegov prethodnik Milan Mijović podnio ostavku. On je ubrzo započeo kadrovske i organizacione promjene u KCCG, pa je u prvom mjesecu mandata smijenio najmanje devet direktora klinika. Uveden je i dopunski rad ljekara, pa je, kako je ranije saopštavano iz KCCG, do kraja 2015. sa listi čekanja "skinuto" oko 12.000 pacijenata. Prema posljednjim podacima, od febrauara ove godine, sa listi čekanja skinuto je dodatnih oko 16.000 pacijenata.

Za vrijeme njegovog mandata renovirane su pojedine organizacione jedinice KCCG, a iz donacija je u te svrhe za godinu i po obezbijeđeno oko 1,6 miliona eura.

Šegrt je ranije, u više navrata, hvalio rad novog rukovodstva KCCG. Nakon što je stupio na snagu novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Šegrt je u martu ove godine ponovo predložio Lazovića za direktora, što je Vlada prihvatila.

Lazović je šef odjeljenja za digestivnu hirurgiju KCCG, šef katedre hirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i član Senata te ustanove.

Biće još ostavki ako Lazović ode

Nezvanični ali pouzdani izvor tvrdi da će se, ukoliko ostavka Lazovića bude prihvaćena, sa funkcija povući i direktor Centra za nauku, vještak sudske medicine Nemanja Radojević i glavna medicinska sestra Dragica Dobrović.

Prema nezvaničnim saznanjima, Šegrt se ranije protivio imenovanju Dobričanina za medicinskog direktora. Lazović juče nije htio da komentariše saznanja “Vijesti” da će se njegovi saradnici, ukoliko bude razriješen, podnijeti ostavke.

On je nedavno rekao da je birao mlađe ljude za saradnike i da je imao jasan stav da ne treba forsirati ljude pred penzijom.

“Šta je pokazalo vrijeme? Recimo, kada je imenovan direktor Klinike za očne bolesti, koji ima 35 godina, bilo je direktnih spočitavanja meni koliko je to ozbiljno. Pokazalo se da je to jedan od najpokrivenijih segmenata u KCCG”.

Bonus video: