Pomor pčela u Mojkovcu

“Pčelari su do sada pretrpjeli štetu od blizu 50.000 eura. Postoji više nego realna opasnost da će uginuti sve pčele na području opštine”, tvrdi Medojević
373 pregleda 2 komentar(a)
pčele, Foto: Shutterstock
pčele, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2016. 20:08h

Na području mojkovačke opštine uništeno je oko 400 pčelinjih društava, tvrde iz udruženja pčelara Potarje.

Kako kažu iz tog udruženja, prema još nezvaničnim rezultaitima laboratorijskih analiza, uzrok je parazitsko oboljenje nozma cerana.

“Pčelari su do sada pretrpjeli štetu od blizu 50.000 eura. Postoji više nego realna opasnost da će uginuti sve pčele na području opštine. Nestanak pčela iz košnica primijećen je sredinom prošlog mjeseca, ali se masovan pomor desio tokom protekle sedmice. Direktne štete su već sada ogromne, a posljedice će se osjetiti i u voćarstvu”, kazao je predsjednik tog udruženja Ranko Medojević.

Mojkovački pčelari, kazao je, očekuju da će Ministarstvo poljoprivrede formirati komisiju koja će precizno utvrditi razmjere pomora.

“Očekujemo pomoć i od Opštine. Mogu da tvrdim da je šteta nastala nestankom ovolikog broja pčelinjih društava već pola one koja je bila posljedica bolesti kvrgavosti kod krava”.

U Veterinarskoj ustanovi Đurović, kažu da se njima tokom minule sedmice javilo tek nekoliko pčelara, koji su saopštili da su im pčele nestale iz košnica.

Dr Tanja Simović rekla je da se ne podudaraju mišljenja veterinara i većine pčelara oko razloga nestanka pčela iz košnica, a prema dosadašnjim analizama, američka kuga isključena je kao uzrok...

„Međutim, razgovarala sam sa mojkovačkim pčelarom koji ima oko 500 košnica i moje i njegovo mišljenje se podudaruju, pa smo se složili da bi uzrok mogao biti - varoa. Godina je išla naruku toj bolesti, to jest dug vlažni period. Godina nije bila medonosna, pa je pčele bilo neophodno prihranjivati. U tako oslabljenim leglima ta bolest, koja, napada i jaka legla, uzela je danak”, kazala je Simovićeva.

Tvrdi da će se više znati nakon što rezultati analize poslatih uzoraka stignu iz Podgorice.

Veterinarka podsjeća i da je slična pojava uzela danak i na jugu Srbije, pa se čekaju rezultati analiza i iz te države.

Napominje da su pojedini pčelari koji su izgubli legla pčela kazali i da su pčele napustile košnice nakon prihranjivanja određenim sirupom kupljenim u Danilogradu.

Kolašinci kažu da strahuju da će virus brzo stići i kod njih

Iako je nestanak pčela registrovan i na području Kolašina, taj problem u opštini evidentiran je u daleko manjoj mjeri, rekao je pčelar Velibor Šćepanović.

“Kod dva pčelara iz Trebaljeva i sa Mioske primijećen je nestanak određenog broj pčela , ali to je svakako daleko manji problem nego što ga imaju kolege iz Mojkovca. Zaista je čudna situacija, koja se ranije nije javljala. Normalno je uginuće u leglima pet do 10 odsto godišnje, ali to što se sada dešava je alarmantno”, kazao je on.

I Šćepanović je rekao da smatra da je riječ o varoi ili virusu.

Istakao je da se pribojava da u narednom periodu ni kolašinski pčelari neće biti pošteđeni muka koje imaju u Mojkovcu, s obzirom na blizinu dvije opštine.

Šćepanović, međutim, isključuje da bi uzrok mogao biti nedovoljna briga pčelara o leglima, odnosno nedovoljno ili neadekvatno prihranjivanje.

Bonus video: