Radonjić: Stavovi IA u vezi ASK su netačni i proizvoljni

“Od 1. januara do 30. septembra godine provjereno je ukupno 1.320 imovinskih kartona javnih funkcionera, a što je 91,7 odsto od broja predviđenih godišnjim Planom provjere za 2016. Među navedenim javnim funkcionerima su svi poslanici, ministri, tužioci i sudije“, kazao je Radonjić
51 pregleda 6 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.11.2016. 17:25h

Stavovi koje je nevladina organizacija (NVO) Institut alternativa (IA) prezentovala na današnjoj konferenciji za medije u vezi sa rezultatima rada Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) netačni su i proizvoljni, saopšteno je iz ASK-a.

Direktor ASK-a, Sreten Radonjić, je, u reagovanju na tvrdnje IA, saopštio da su stavovi te NVO u vezi sa radom Agencije netačni i proizvoljni.

“Ti stavovi su neprovjereni i neutemeljeni na činjenicama, doneseni bez bilo kakve saradnje ili komunikacije sa Agencijom kao institucijom koja posjeduje validne podatke”, naveo je Radonjić.

Ana Đurnić iz IA ocijenila je da je Agencija pasivna u provjeri imovinskih kartona javnih funkcionera, dok su sve izrečene kazne ispod zakonskog minimuma.

Radonjić je saopštio da činjenice govore drugačije.

“Od 1. januara do 30. septembra godine provjereno je ukupno 1.320 imovinskih kartona javnih funkcionera, a što je 91,7 odsto od broja predviđenih godišnjim Planom provjere za 2016. Među navedenim javnim funkcionerima su svi poslanici, ministri, tužioci i sudije“, kazao je Radonjić.

On je dodao da je zakonska obaveza Agencije da izvrši provjeru imovinskih kartona u skladu sa godišnjim planom, a ne imovinskih kartona svih javnih funkcionera.

Radonjić je, komentarišući ocjenu da evidencija donacija i sponzorstava političkim subjektima nije dovoljno transparentna, naveo da Agencija sve podatke objavljuje na svojoj internet stranici, u skladu sa zakonima o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i o zaštiti ličnih podataka.

“Što se tiče izrade budžeta, Agencija ističe da su u procesu izrade budžeta sprovedene sve Zakonom predviđene procedure na način što direktor Agencije (nakon konsultacija sa organizacionim jedinicama) predlaže nacrt budžeta Savjetu Agencije koji ga je usvojio i dostavio nadležnom odboru Skupštine”, saopštio je Radonjić.

Prema njegovim riječima, unaprijeđena je i transparentnost rada Agencije, i netačan je podatak o zatvorenosti rada te institucije.

“Agencija o svom radu obavještava javnost putem saopštenja za javnost na internet stranici Agencije i slanjem dopisa medijima. Sjednice Savjeta Agencije su otvorene za javnost, u skladu sa Zakonom i poslovnikom, o čemu odlučuje Savjet”, rekao je Radonjić.

Agencija je, prema njegovim riječima, pokazala visok nivo otvorenosti prilikom realzovanja prioritetnih aktivnosti, što je u toku ove godine bila kontrola i nadzor finansiranja izborne kampanje za izbore 16. oktobra.

Kako je kazao Radonjić, Agencija je na više načina obavještavala javnost o svom radu, a kao jedan od najefikasnijih načina bio je, dodao je, poziv direktora Agencije nevladinim organizacijama da prisustvuju sastancima Radne grupe za praćenje izbornog procesa.

Radonjić je naveo da se IA nije odazvao pozivu, dok su predstavnici Centra za monitoring i istraživanje, Centra za demokratsku tranziciju i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora aktivno učestvovali sastancima i svojim predlozima doprinijeli nadzoru i kontroli izbornog procesa.

“Krajnje je tendenciozna tvrdnja o neznatnoj ulozi Agencije u toku izbornog procesa. Podsjećam da je u procesu nadzora i kontrole istog, učestvovalo 25 zaposlenih u Agenciji”, dodao je Radonjić.

Bonus video: