Nova energija za bolnicu u Kotoru

Prema riječima izvršne direktorke HRA Tee Gorjanc-Prelević, projekti tih NVO unijeće novu energiju u Bolnicu, pomoći liječenje i ponovno uključivanje u društvo pacijenata sa mentalnim oboljenjima
372 pregleda 2 komentar(a)
Tea Gorjanc-Prelević, Foto: Savo Prelević
Tea Gorjanc-Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2016. 19:12h

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za žensko i mirovno obrazovanje izabrali su šest nevladinih organizacija (NVO) čije će projektne aktivnosti pomoći primjenu Akcionog plana za unapređenje radno-okupacione terapije u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru.

Ukupan budžet za finansiranje ovih projekata je 38 hiljada eura.

Prema riječima izvršne direktorke HRA Tee Gorjanc-Prelević, projekti tih NVO unijeće novu energiju u Bolnicu, pomoći liječenje i ponovno uključivanje u društvo pacijenata sa mentalnim oboljenjima.

“Nadamo se i da će otvaranje Bolnice za spoljni svijet i na ovaj način doprinijeti boljem razumijevanju mentalnih oboljenja i smanjenju stigme prema pacijentima koji boluju ili su bolovali od te vrste bolesti«, ocijenila je Gorjanc-Prelević.

Konkurs je sproveden u okviru projekta „Van izolacije - ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima“ sproveli su konkurs za dodjelu malih grantova a podržala je Delegacija Evropske unije.

Projekti su “Ne brigaj - odigraj”, NVO “Brljok!”, NVO Inicijativa mladih za ljudska prava obogatiće bibliotečki fond, urediti biblioteku i organizovati književno veče u okviru projekta Biblioteka dostojna ljudi i “Metakognitivni trening za pacijente sa psihozom” sprovešće NVO “Mentalno zdravlje, tiče se svih nas”. Projekti su i “Umjetnost duše”, NVO “Meštar i furešta”, “ Povežimo se nitima”, Udruženje starih zanata i vještina i njegovanja nematerijalne kulturne baštine “Nit”.

Bonus video: